ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recent pensionat din magistratură, fostul judecător Cristi Danileț va merge la Banca Națională a Republicii Moldova, alături de Anca Dragu, noul guvernator al instituției din țara vecină, au arătat, pentru Profit.ro, surse bancare.

Danileț deține de peste un an cetățenia moldovenească, în urma unui decret semnat de președintele Maia Sandu în noiembrie 2022.

Presa a speculat că Danileț va fi numit procuror general al Republicii Moldova, însă acestea nu s-au confirmat la finele anului trecut, când s-a încheiat etapa depunerii dosarelor. Cristian Danileț se va alătura, în schimb, echipei Ancăi Dragu de la banca centrală din Chișinău, conform surselor citate.

Danileț își explica obținerea noii cetățenii, într-o declarație pentru G4Media, prin faptul că a lucrat împreună cu autoritățile de la Chișinău în ultimii zece ani în calitate de consultant al Consiliului Europei și al UE pentru Republica Moldova. De asemenea, din 2010 a participat la proiecte precum validarea strategiei de reformă a sistemului de justiție, modificări la legile justiției, analiza modului de funcționare a Inspecției Judiciare, în 2021 fiind implicat în ultimul proiect, în materie de răspundere disciplinară a magistraților, derulat de Consiliul Europei.

La Chișinău își va continua însă cariera în aparatul băncii centrale, unde Anca Dragu a preluat funcția de guvernator devenită vacantă după ce Parlamentul moldovean l-a demis pe Octavian Armașu.