ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Percheziții într-un nou dosar care vizează acordarea ilegală de certificate de revoluționar. Procurorii Parchetului General au suspiciuni că peste trei mii de astfel de documente au fost acordate în schimbul unor sume de bani. În dosar se vorbește despre intervenții la nivel înalt pentru a întocmi și distribui actele.

„După 27 de ani, acum este pentru prima dată când se declanșează o anchetă. Suspiciuni au fost permanent, și în discuții și tot felul de zvonuri, dar nimeni n-a trecut la fapte. Să treacă la fapte, să ancheteze și, cine este vinovat, să plătească”, a spus Teodor Mărieș. El a precizat că niciunul dintre membrii Asociației „21 Decembrie 1989” nu este vizat de această anchetă, iar toți cei care fac parte din această organizație au obținut certificatele de revoluționari la scurt timp după revoluție.


Adrian Sanda, secretarul de stat care conduce din 2014 Secretariatul de Stat pentru Revoluționari a fost ridicat de anchetatori și dus la audieri. Infracțiunile vizate sunt: luare și dare de mită, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență și fals.

Potrivit procurorilor Parchetului General, neregulile au apărut în 2014, atunci când Guvernul a modificat legea și a introdus o nouă categorie de persoane care putea sa primească acel certificat de revoluționar și anume „luptători cu rol determinant” în perioada Revoluției.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că după ce s-a emis actul normativ, mai multe persoane au dorit să-i reprezinte pe acești luptători și au intervenit la comisia parlamentară dar și la secretariatul de stat pentru revoluționari unde au încercat să influențeze acordarea acestor certificate care le aducea beneficiarilor venituri suplimentare lunare, respectiv o indemnizație de peste 2.000 de lei.

Procurorii cred că persoanele care doreau să primească aceste titluri au dat mită și au prezentat documente false din care să rezulte că au avut un rol determinant în Revoluția din 1989.

Anchetatorii au descoperit în această anchetă 3.505 persoane care au primit acest titlu și care nu îndeplineau condițiile cerute de lege.

Persoanele din categoria „Luptător cu rol determinant în Revoluție” beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare.