ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pfizer și partenerul său german BioNTech au cerut unei instanțe de la Londra să revoce brevetele pe care rivalii de la Moderna le-au obținut pentru tehnologia principală în dezvoltarea „vaccinurilor” Covid, bătălia juridică începând marți în capitala britanică, relatează Reuters

În septembrie 2022, Pfizer și BioNTech au dat în judecată Moderna, cerând Înaltei Instanțe de la Londra să anuleze brevetele deținute de Moderna pentru tehnologia ARN mesager. Moderna a ripostat, câteva zile mai târziu, intentând propriul proces în care acuză Pfizer că a copiat de la ea tehnologia ARN mesager.

Moderna susține că a brevetat tehnologia ARN mesager între 2010 și 2016, cu mult înaintea pandemiei de COVID-19 și cere despăgubiri raportate la numărul de vaccinuri Covid vândute de Pfizer/BioNTech.

Anul trecut Pfizer a obținut venituri de 11,2 miliarde de dolari din vânzarea dozelor vaccinului său Covid numit Comirnaty, în timp ce vaccinul Spikevax a adus Moderna 6,7 miliarde de dolari. Cifrele sunt edificatoare pentru miza procesului de la Londra.

Pfizer și BioNTech, în schimb, cer instanței londoneze să revoce brevetele obținute de Moderna, afirmând că acestea au fost obținute în mod clar pe baza unor cercetări anterioare efectuate de alții.

La Londra va avea loc și un al treilea proces între cele două părți, unul privind angajamentul luat de Moderna în 2020, când a declarat că nu va impune respectarea brevetelor sale în timpul unei pandemii.

Pfizer, BioNTech și Moderna sunt implicate în acțiuni juridice paralele din Germania, Olanda, Belgia și Statele Unite, precum și la Oficiul European pentru Brevete, însă majoritatea acestora au fost suspendate.