ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe organizații naționaliste, reunite sub titlul de „Platforma Naționaliștilor Creștini”, au protestat luni, în fața Ministerului Justiției, împotriva deciziilor de retrocedare a unor păduri, imobile și alte terenuri, pe care aceștia le consideră ilegale. Între cele mai importante cazuri, exemplificate de reprezentanții organizațiilor, a fost cel al țăranilor din Nădaș, județul Arad.

Reprezentanții Platformei au stat de vorbă cu Ministrul Justiției, Tudorel Toader, iar la finalul întrevederii au depus un memoriu, pe care-l prezentăm mai jos:

Catre 
Ministerul Justitiei
Bucuresti, Str. Apolodor Nr.17, sector 5
Data : 4 Februarie 2019
Domnului Ministru, Tudorel Toader
Corpului de control al Ministrului
Comisia de disciplină pentru personalul de specialitate juridică asimilat, potrivit legii, judecătorilor și procurorilor.

Stimate domnule Ministru Tudorel Toader,

Avand in vedere retrocedarile abuzive si nelegale, date de instantele de judecata din Romania, incepand cu anul 2001, dovada fiind miile de procese aflate pe rol unde adevaratii proprietari lupta din rasputeri sa-si protejeze proprietatile, solicitam sa dispuneti Corpului de Control al ministrului si Comisiei de disciplină pentru personalul de specialitate juridică asimilat, potrivit legii, judecătorilor și procurorilor, sa dispuna cercetari amanuntite, privind retrocedarile facute de instantele de judecata, dupa adoptarea legii 10/2001, legii 501/2002 si ulterior, prin legea 247/2005, la persoane fizice unde exista suspiciuni puternice de constituire de grupuri infractionale organizate. Unele dintre aceste persoane au fost dovedite in cadrul proceselor aflate pe rol, altele au aparut in presa locala sau nationala, fara a fi insa cercetate de unde (a) obtineau informatii privind diverse proprietati fara mostenitori sau proprietati despagubite de statul roman cu multa vreme inainte, si (b) generau acte false, incheiate de notari publici corupti.

Numai in primul an s-au facut 210.000 de solicitari, din care in doi ani fusesera onorate doar 9.200, restul au ajuns in instante, unele pana la Bruxelles. 
Aratam mai jos cateva exemple de retrocedari, abuzive si nelegale, date de instantele de judecata și de astfel de cereri încă în soluționare:

In Arad
- Retrocedarea Satului Nadas din Arad, in baza unor documente false emise de un notar, care ulterior a fost condamnat, dar falsii propietari nu au fost condamnati. Ei inca mai lupta in acest moment la Tribunalul Olt sa ramana propietari pe cele peste 8700 ha, de teren si paduri, din Nadas si peste intreg satul Nadas cu Biserica si cimitir, satenii fiind in pericol sa isi piarda locuintele, desi documentele de propietate au fost declarate false de Curtea de Apel Timisoara si Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In Maramures 
- Mai multe primarii retrocedate
- In Borsa, familii de straini au depus notificari pentru 8 munti (!)
- In Viseu, s-a cerut aproape tot Vaserul, precum si toate proprietatile familiei Pop Simon. 
- La Repedea si Poienile de sub Munte s-au cerut mii de hectare aflate in proprietatea istoricului Ioan Mihali de Apsa, cel ce adunase celebrele Diplome Maramuresene. 
- La Gardani, unde urmasii contelui au cerut castelul, dar si terenul aflat sub o mare parte din sat.
- La Ardusat, la proprietatile contelui Degenfeld. 
- Pe alocuri, au fost retrocedate gradinite, primarii. 
- In Maramures, primaria Giulesti tocmai este recumparata de autoritatea locala de la fostul avocat ce a primit cladirea inapoi in instanta. 
- In Sacalaseni a fost eliberata o gradinita retrocedata, ce acum se prabuseste.
- Un cetatean din Brazilia revendica Lapuselul, dar se pare ca acesta a dat declaratii false pentru alte rude si prieteni, din alte tari, pentru a fi retrocedate cladiri din diverse regiuni ale tarii, inclusiv din Bucuresti
- La Sighet, odinioara, primarita Eugenia Godja se plangea de ilogicul unei asemenea legi, care contravine egalitatii in drepturi. Deja sunt mai multe imobile din centrul Sighetului retrocedate. Conform secretarului primariei acestuia, au fost retrocedate familiilor reprezentate de Comunitate.
- La Recea, primarul Pavel Octavian ne spune ca are o cerere similara, pe legea 10, pentru aproape toata suprafata satului Lapusel, din partea unui cetatean Brazilian.
- La Ruscova si Repedea, in afara retrocedarilor, partial facute, catre familia Mihali de Apsa, mai exista cereri depuse pentru mii de hectare de teren pentru urmasii unei femei de etnie maghiara.
- Baia Mare are, la randu-i, probleme: cereri de retrocedare si diferende teritoriale din partea localitatilor vecine Recea, Grosi, Baia Sprie, Dumbravita, ce ajung la o treime din suprafata orasului!

In Dolj
Una din cladirile Jandarmeriei Dolj, retrocedata in baza unor acte false.
In Zona ardealului, 
Parcuri si rezervatii naturale retrocedate in acelasi stil mafiot.
In Municipiul Bucuresti,
Un numar impresionant de cladiri, fabrici si terenuri
..... si multe astfel de cazuri. 
Fata de cele aratate mai sus, solicitam sa dispuneti Corpului de Control al ministrului si Comisiei de disciplină pentru personalul de specialitate juridică asimilat, potrivit legii, judecătorilor și procurorilor, sa dispuna cercetari amanuntite, privind retrocedarile facute de instantele de judecata, dupa adoptarea legii 10/2001, legii 501/2002 si ulterior, prin legea 247/2005. 
 
Semnează,
Platforma naționaliștilor creștini
(Dan Grăjdeanu, Tudor Ionescu, Paul Ghițiu)