ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inspectorii antifraudă fiscală au identificat un grup de societăți care, în perioada 2014–2015, a prejudiciat bugetul statului cu peste 5 milioane de lei, reprezentând taxa pe valoarea adăugată și impozitul pe profit. 

În urma controalelor, inspectorii DGAF au descoperit un mecanism de fraudare a bugetului de stat constând în achiziționarea de telefoane mobile și de accesorii din spațiul intracomunitar și comercializarea acestora pe piața internă, prin intermediul unor societăți cu comportament fiscal inadecvat. 

Tranzacțiile au început încă din anul 2012. Persoanele care au pus bazele acestui mecanism de activități ilegale înființau firme pe numele lor și, după ce acestea acumulau datorii la bugetul de stat, transferau societățile pe numele unor persoane cu situație financiară precară și schimbau sediul social/domiciliul fiscal în alte localități. 

Respectivii își însușeau câștigurile ilicite fie prin retragerea unor sume considerabile de la ATM-urile sau casieriile diferitelor unități bancare, fie prin transferuri bancare în conturile personale sau ale unor rude apropiate. Ulterior, încasau banii cash de la bancomate. 

Inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul București cu privire la aspectele identificate în perioada 2014 – 2015 și le-au comunicat organelor de urmărire penală posibila săvârșire a unor fapte privind spălarea banilor. 

Miercuri, 7 decembrie 2016, cei de la Poliția Capitalei, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au efectuat percheziții la domiciliile mai multor persoane și la sediile unor firme implicate în activități de evaziune fiscală.

Acțiunea a avut sprijinul Unității Teritoriale de Analiza Informațiilor și al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.