ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Asociației Magistraților, Gabriela Baltag, a declarat că există suspiciuni despre supravegherea instanțelor de către unele servicii secrete, iar Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să lămurească această situație.

"Nu neapărat SRI, nu ştim cine anume. Sunt, la fel cum şi dumneavoastră aveţi informaţii pe surse, şi noi ... Nu SRI, că nici nu ştim, sunt atâtea servicii, nici nu mai ştim care anume ar putea să facă acest lucru, dar există această suspiciune că instanţele sunt cumva supravegheate, că se fac transcripturi. Auzim şi noi că în diferite situaţii, fără a nominaliza concret, au fost rapoarte ale unor servicii secrete, care vorbesc despre activitatea din instanţe. Or acest lucru este foarte periculos, pentru că există riscul ca noi să purtăm discuţii, pentru că avem ceva discuţii între noi. În momentul în care avem o şedinţă de judecată, studiem un dosar, ne punem o probelemă de drept, iar cineva ar putea să interpreteze într-o anumită manieră poziţia nostră, să considere că noi urmărim să dăm o soluţie într-un anumit sens, ar putea judecătorul respectiv să fie, ştiu eu, pe o cale ocultă, pentru că vedem că se întâmplă tot felul de lucruri în zilele de astăzi, să fie înlăturat de la soluţionarea unei cauze... Nu ştim concret", a spus Baltag.

Ea a mai afirmat că nu este treaba SRI să înfrângă fenomenul corupției.

Să nu uităm că lupta împotriva corupţiei nu este asanată de SRI. Nici într-un caz. Eu ştiu că în altă parte corupţia este rezolvată, prin hotărâri judecătoreşti. Iar CSM, cel în faţă căruia suntem aici şi dăm interviuri, aşa cum v-aţi obişnuit şi dumneavoastră de fiecare dată, este cel care trebuie să găsească pârghiile şi mecanismele să înfrângă fenomenului corupţiei, nu SRI, nici într-un caz", a mai spus judecătorul Gabriela Baltag.

Plenul CSM a respins solicitarea asociaţiilor magistraţilor de revocare a hotărârii potrivit căreia afirmaţiile generalului SRI Dumitru Dumbravănu nu au afectat independenţa justiţiei şi de desecretizare a informaţiilor transmise de SRI pentru verificările făcute de Inspecţia Judiciară în acest caz.