Președintele Curții Constituționale (CCR), Valer Dorneanu, a transmis joi Biroului Electoral Central (BEC) o adresă prin care cere o serie de lămuriri suplimentare despre Referendumul național consultativ din 26 mai, în special asupra numărului diferit de votanți de la cele două întrebări supuse votului.

Adresa redactată de Valer Dorneanu, la care acesta așteaptă răspuns până cel târziu pe 20 iunie, a fost pusă pe ordinea de zi a Biroului Electoral Central pentru vineri, 14 iunie. 

Potrivit G4Media.ro, președintele CCR solicită lămuriri din partea BEC la următoarele chestiuni: de ce BEC a utilizat sintagma „lista pentru referendum” în loc de „listele electorale permanente”; de ce există diferențe între numărul votanților la întrebarea 1 și numărul votanților de la întrebarea 2; cum a fost stabilit numărul votanților la referendum, astfel încât au rezultat diferențe între românii care au votat la o întrebare și românii care au votat la cealaltă întrebare.

Publicăm mai jos textul adresei transmise de președintele Curții Constituționale către Biroul Electoral Central:

„Întrucât în formularele proceselor-verbale privind rezultatele referendumului menționat se utilizează sintagma ”numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum”, iar nu sintagma ”numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, prevăzută la art. 5 alin. (2) din legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, în raport de care, potrivit aceluiași text legal, se stabilește valabilitatea referendumului, vă rugăm ca, în temeiul art. 46 din legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, să ne transmiteți, până la data de 20 iunie 2019, următoarele:

Precizări în legătură cu „numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum”, consemnat la pct. 1 din procesele-verbale, respectiv dacă acesta reprezintă „numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”; menționăm, exemplificativ, că din verificarea documentelor transmise rezultă situații precum cea identificată în județul Dolj, unde la Secțiile nr. 33, 51 și 150 din Craiova, la Secția nr. 221 din Segarcea, Secția nr. 254 din Braloștița, Secția nr. 520 din Valea Stanciului, s-a făcut mențiunea în procesele-verbale că la pct. 1 se regăsesc atât alegătorii înscriși în listele electorale permanente, cât și alegătorii din listele suplimentare; în ipoteza în care „numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum” reprezintă „numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, dacă Biroul Electoral Central a avut în vedere la efectuarea calculelor situațiile în care în secțiile de votare au fost consemnate la rubrica nr. 1 și alegătorii din listele suplimentare;

Precizări vizând posibilitatea / imposibilitatea din punct de vedere legal / tehnic că la același referendum numărul cuprins în aceeași „listă” să fie diferit după cum vizează prima sau cea de-a doua întrebare cuprinsă în buletinele pentru referendum; altfel spus, care dintre cifrele consemnate la pct. 1 din cele două procese-verbale întocmite pentru întrebarea nr. 1 și, respectiv, întrebarea nr. 2, reprezintă „numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”;

Care sunt diferențele existente în procesele verbale întocmite pentru cele două întrebări de către Birourile Electorale Județene ce au condus la consemnarea de către Biroul Electoral Central a unui număr diferit de persoane la pct. 1 din procesele verbale, respectiv la rubrica „numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum” (identificarea Birouri Electorale județene care au transmis date diferite la pct. 1 din procesele verbale și diferența constatată la fiecare)”, se arată în adresa președintelui Curții Constituționale către Biroul Electoral Central.

Curtea Constituțională a României amânase miercuri analizarea rezultatelor referedumului național consultativ din 26 mai pentru data de 27 iunie, în urma depunerii unor contestații.

„A fost înregistrată o contestație (...) prin care se solicită Curții Constituționale să anuleze Decretul Președintelui României nr.420 din 25 aprilie 2019 pentru organizarea unui referendum național, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 329 din 25 aprilie 2019 și, respectiv, să infirme rezultatele referendumului național consultativ desfășurat în data de 26 mai 2019”, au declarat miercuri reprezentanții Curții Constituționale a României prin intermediul unui comunicat de presă.
 
Până când C.C.R. se va pronunța cu privire la rezultatul referendumului, ActiveNews a încercat să afle care sunt condițiile pentru validarea rezultatelor consultării publice desfășurate pe 26 mai la inițiativa președintelui Klaus Iohannis.