ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serviciul Român de Informații a făcut primele precizări de presă în cazul politicianului român reținut pentru că spiona în favoarea Rusiei. De asemenea, Rusia a reacționat după ce un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat persona non grata.

DIICOT cercetează un cetățean român care, încă din 2022, a supravegheat obiective militare românești sau aparținând NATO din Tulcea și a transmis datele Ambasadei Federației Ruse la București.

Românul acuzat de spionaj este Dorin Alexandru Piscan, fost candidat la Primăria municipiului Ploiești (FOTO mai sus).

Ce spun cei de la SRI despre caz

„În urma acțiunilor specifice ale Serviciului Român de Informații, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus, la data de 23.05.2024, reținerea unui cetățean român, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare. Începând cu anul 2022, cetățeanul român a colectat informații cu caracter militar și a fotografiat tehnică militară de luptă și deplasarea personalului în proximitatea unor obiective militare românești sau aparținând NATO, amplasate pe teritoriul României. Informațiile colectate au fost transmise către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București” , a transmis SRI într-o comunicare, citată de stiripesurse.ro

Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a cetățeanului român pentru o perioadă de 30 de zile

„În același caz, la propunerea Serviciului Român de Informații, un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, care beneficia de informațiile furnizate de cetățeanul român, a fost declarat persona non grata de către Ministerul Afacerilor Externe, la data de 24.05.2024, în temeiul art. 9 alin (1) al Convenției de la Viena din 18.04.1961 privind relațiile diplomatice, ratificată prin Decretul nr. 566/1968. În cadrul acestei acțiuni, Serviciul Român de Informații a cooperat cu Direcția Generală de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Serviciul Român de Informații, împreună cu structurile naționale de informații, va continua monitorizarea atentă a acestor riscuri de securitate și informarea organelor de aplicare a legii, în scopul apărării securității naționale”, a mai transmis SRI.

Reacția Rusiei după ce un diplomat a fost declarat persona non grata

Rusia va răspunde deciziei României de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei ruse la București, a declarat Ministerul rus de Externe pentru TASS.

„Rusia va da un răspuns adecvat”, a declarat departamentul diplomatic rus.