ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


S-a așezat în capătul celui de-al doilea rând de bănci. Chiar în spatele avocaților, aproape de ușă. Când intră completul în sala de judecată, Dragnea se ridică în picioare și-și scoate și ochelarii de vedere de la ochi, într-un gest reflex. Apoi se așază în bancă, picior peste picior. Pare relaxat, deși dosarul în care azi se judecă ultimul termen ar trebui să fie, în viziunea anchetatorilor, cam ce-a fost dosarul de evaziune fiscală pentru Al Capone.

Pe scurt, două angajate ale PSD Teleorman au fost trecute abuziv pe ștatele de plată ale DGASPC Teleorman. Încasau leafă și beneficiau de promovări, chiar dacă nici măcar nu treceau pe la serviciu.

Dragnea este acuzat că, în calitate de președinte al CJ Teleorman (2000-2012), respectiv de președinte al PSD Teleorman, i-ar fi instigat pe cei de la DGASPC la comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual. În acest dosar sunt judecați, pe lângă Liviu Dragnea, 8 angajați ai DGASPC Teleorman, cele două salariate fictive, dar și fosta soție a lui Dragnea, Bombonica Prodana, care era, la data comiterii faptelor,  șefa celor două, în acte, și șef serviciu Secretariat din DGASPC Teleorman. 

La termenul trecut, unul dintre avocați ceruse ca instanța să solicite DNA-ului să spună în ce a constat cooperarea dintre SRI și DNA în instrumentarea acestui dosar. Răspunsul a sosit, este același ca și în dosarul „Gala Bute”: DNA, „pe parcursul urmăririi penale, a cerut SRI sprijin pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere, o expertiză și declasificarea unor interceptări pe mandate de siguranță națională”.

Azi, avocatul care făcuse solicitarea se declară mulțumit și, pentru că, spune el, din răspuns nu reiese că ar fi existat activități comune ale DNA și SRI, nu are de făcut vreo eventuală cerere de excludere a unor probe. Ceilalți apărători ai inculpaților achiesează și ei.

Odată cu răspunsul, DNA a trimis instanței și niște CD-uri cu înregistrări „ce privesc viața privată a inculpaților”. Președintele completului, judecătorul Ștefan Pistol, întreabă avocații dacă au de făcut vreo cerere pentru completarea cercetării judecătorești. Nu au nici ei, nici procuroarea de ședință.

Dar din sală lipsește avocata din oficiu a uneia dintre inculpate. „Este pe drum, în 10 minute ajunge”, anunță grefiera. Așa că ședința se suspendă, în așteptarea acesteia. Liviu Dragnea iese pe hol. 

După vreun sfert de oră, când reintră în sală, își găsește locul ocupat tocmai de avocata care întârziase. Pare derutat, se duce spre ultima bancă, din fundul sălii, și se așază între doi jurnaliști. Apoi se răzgândește. Se uită spre boxa arestaților, care e împrejmuită cu un gard mic din lemn. Aici sunt scaune comode. Mari, capitonate. E mai bine decât pe băncile din restul săli. Dragnea face un semn consilierului cu care a venit la proces, iar acesta scoate din boxă un scaun și îl pune în capătul celui de-al doilea rând. Iar Dragnea revine în poziția inițială, doar că ceva mai confortabil.

Când reintră în sală, instanța anunță că dorește un supliment de declarație de la două dintre inculpate. Floarea Alesu (fost director al DGASPC Teleorman) declară, întrebată fiind de președintele completului, că cele două femei care lucrau la PSD și luau leafa de la DGASPC „au avut exclusiv calitatea de personal contractual, și nu de funcționar public”.    

Miloș Rodica (fost director economic al DGASPC Teleorman) e întrebată dacă a avut ca martor un avocat, deoarece pe declarația ei apare semnătura unuia. „Am fost chemată la audiere de la ora 8:00 pentru ora 9:00, n-am avut timp nici să respir. N-am avut avocat”, declară ea. Adaugă că, atunci „când a fost audiată în calitate de suspect, a doua oară, procurorul avea în mână o hârtie și mi-a zis că-mi poate da NUP (n.r. - neînceperea urmăririi penale), dar că nu vrea, pentru că nu știe cu cine țin și să mă descurc atunci cu justiția. L-a deranjat probabil faptul că eu nu am spus de domnul Dragnea. Mi-a zis «știți unde vrem să ajungem», dar eu nu puteam să spun despre domnul Dragnea, deoarece cu el m-am întâlnit doar în două situații profesionale. Procurorul mi-a zis că o să-mi pierd serviciul, că nu o să mă mai angajeze nimeni și că o să mor de foame. Ceea ce s-a și întâmplat”, spune inculpata.

Procuroarea de ședință intervine: „ați fost asistată de apărător ales, iar audierea este înregistrată”. „Declarația de suspect a fost înregistrată doar parțial”, spune inculpata. „Când a început, procurorul mi-a zis «vezi că începem înregistrarea», dar nu a fost înregistrată toată declarația de suspect.” „Nu a formulat nicio plângere împotriva acelui procuror, avocatul nu a avut nicio obiecțiune, mi se pare că este...”, opinează procuroarea de ședință. „Mi-a spus că aceasta este procedura, în momentul în care înregistrează, mă anunță, și atunci e cu acordul meu”, explică inculpata.

Ambele suplimente de declarații par să-i fie favorabile lui Liviu Dragnea. Președintele completului declară terminată cercetarea judecătorească și dă cuvântul Ministerului Public, pentru concluzii. Procuroarea de ședință începe spunând că se confirmă săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și fals intelectual de către inculpatul Liviu Dragnea și face apoi istoricul dosarului, de la data la care s-a înființat DGASPC Teleorman. În timp ce ea citește din declarațiilor martorilor, pentru a susține acuzarea, în sala de judecată intră un protestatar cu tricou #rezist, mestecând gumă. Râmâne în ușă și-n vizorul jandarmului, căutându-l cu privirea pe Dragnea.   

Procuroarea vorbește deja de jumătate de oră. Nu vrea să se așeze pe scaun, deși președintele completului o invită. „Domnul Liviu Dragn...”, se grăbește ea. „Inculpatul Liviu Dragnea...”, se corectează apoi, repede. „Domnul inculpat”, spune Dragnea încet, cât să-l audă cei din jur. Cât trece procuroarea prin toate declarațiile date în dosar, „domnul inculpat” își face de lucru cu telefonul mobil. Citește mesaje, vorbește pe WhatsApp, caută pe site-uri de specialitate lansete și momeală pentru răpitori. 

După încă o jumătate de oră, reintră în sală protestatarul #rezist. Caută iar, ochește, iese, și peste cinci minute afară începe jihadul. „Domnu’ Dragnea!”, se aude un strigăt, prin ferestrele deschise ale sălii de judecată. „Domnu’ Dragnea! Libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită!”. Și cât mai a mai vorbit procuroarea (circa două ore, în total), discursul ei a fost punctat de urletele „Dragnea!”, „Pușcărie!” și altele aidoma. 

La final, DNA, prin procuroarea de ședință, a solicitat instanței condamnarea tuturor inculpaților la pedeapsa închisorii cu executare în regim privativ de libertate. Pentru fosta soție a lui Dragnea, DNA a solicitat instanței încetarea procesului penal, având în vedere conduita acesteia și faptul că a achitat prejudiciul. 

Iar pentru Liviu Dragnea, DNA a cerut orientarea pedepselor către mediu prevăzut de lege, respectiv  7 ani și 6 luni pentru instigare la abuz in serviciu și 2 ani și 6 luni pentru instigare la fals intelectual, adăugând că „infracțiunile pentru care el este judecat acum sunt concurente cu cele pentru care a fost deja condamnat definitiv, astfel încât se impune anularea suspendării executării vechii pedepse”.     

Cât privește latura civilă, DNA spune că inculpații trebuie să răspundă în solidar, contribuind cu toții la repararea prejudiciului cauzat DGASPC (108.612 lei, salariile celor două angajate fictiv).

După ce acuzarea își încheie ultimul cuvânt, ședința se suspendă, pentru 30 de minute. Dragnea iese să fumeze o țigară în curtea ÎCCJ (fumează cam un pachet și jumătate pe zi). E înconjurat imediat de protestatari. Reintră în clădire și așteaptă reînceperea ședinței în fața sălii de judecată, mâncând dintr-un covrig. N-apucă să-l termine, că intră completul și se grăbește să-și reocupe locul în sală. 

În pledoaria sa, avocatul lui, Marian Nazat, povestește că, în SUA, sălile de judecată nu au ferestre pentru că, i-a explicat un magistrat de acolo, „solemnitatea actului de judecată nu trebuie să interfereze cu vocea străzii”. Acum, în sala de la ÎCCJ, se mai aude sporadic câte-un urlet de „Domnu’ Dragnea!”. Geamurile au fost închise, iar telecomanda de la aerul condiționat se află la procuroarea DNA, care stă vizavi de aparat. Îl pornește și-l oprește periodic, la un semnal doar de ea știut. Când instanța începe să-și facă vânt cu foile, semnalul devine evident. 

Avocatul lui Liviu Dragnea solicită achitarea clientul său, pentru că trebuie aplicat „in dubio pro reo” (îndoiala profită inculpatului), iar în acest dosar nu a fost demonstrată săvârșirea infracțiunii de instigare, dincolo de orice dubiu.

Și ceilalți avocați vor fie achitarea clienților lor, fie - în cazul celor trei care au încercat să meargă pe procedura simplificată, cu recunoașterea vinovăției reținute în rechizitoriu - reducerea cu o treime a pedepselor și suspendarea executării pedepselor finale. 

După ce apărătorii își susțin concluziile, se dă cuvântul final inculpaților. Înainte de a-i chema, în fața microfonului, „în ordinea listei de la avizier”, președintele completului le spune tuturor că e dator să-i întrebe dacă vor să presteze muncă în folosul comunității, în cazul în care se va ajunge la o pedeapsă neprivativă de libertate. 

Rând pe rând, angajetele DGASPC Teleorman vin și spun că da, sunt acord cu munca, numai să nu facă închisoare. Unele plâng. „Pe onoarea mea și a familiei mele, acest proces ne-a distrus”, spune o inculpată. Dragnea se pregătește să ia și el cuvântul. În timp ce-și îmbracă sacoul pe care-l lăsase pe speteaza scaunului din fața lui, îi zornăie cutia cu bombonele pe care o are în buzunarul de la piept. O scoate și-o lasă pe scaun, lângă ochelari. Își drege vocea. Are emoții, deși nu vrea să arate asta, pentru nimic în lume.

„Domnule președinte, onorată instanță”, își începe el ultimul cuvânt. „Susțin cu tărie nevinovăția mea. Nu am săvârșit faptele de care sunt acuzat de DNA. Sunt de acord cu concluziile puse de apărătorul meu. Și vreau să vă spun că am fost pus pe gânduri de declarațiile doamnei Miloș. Că procurorul i-a spus «știți unde vrem să ajungem». Am fost pus pe gânduri... În legătură cu întrebarea dumneavostră (nr. - despre munca în folosul comunității), eu sper să nu se ajungă acolo (n.r. - la condamnare). Muncesc în folosul comunitatii de peste 20 de ani de zile. Și solicit achitarea”, a adăugat Dragnea, în final.

Instanța a rămas în pronunțare și a anunțat că decizia va fi dată la 29 mai a.c..