Cu siguranță că știrea zilei de 13 iunie 2017 a fost anunțul Parchetului General privind trimiterea în judecată a mai multor persoane, în frunte cu fostul președinte Ion Iliescu.
 
Asociația 21 decembrie atrage atenția că dintre cei pe care Parchetul i-a trimis în judecată lipsește numele unui personaj extrem de important în contextul acelor evenimente, respectiv fostul parlamentar N.S. Dumitru.
 
„Am luat act de trimiterea în judecată (fie ea și parțială) în dosarul privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, și am apreciat acest prim pas spre a face dreptate victimelor.

De astăzi începe un drum anevoios pe care sperăm că dl procuror Alexandru și echipa vor fi combativi și vor înlătura tentativele de tergiversare care nu vor înceta să apară.

Totuși, ne exprimăm surprinderea că din comunicatul public lipsește numele lui NS Dumitru, un personaj extrem de controversat din Frontul Salvării Naționale, care a contribuit substanțial la deplasarea în București și încartituirea detașamentelor paramilitare de mineri și alți muncitori, care au servit inclusiv ca acoperire forțelor militare regulate, secrete sau la vedere ale Statului Român”, se arată în memoriul pe care Asociația l-a trimis Ministerului Public.

Iată memoriul integral pe care Asociația 21 decembrie 1989 l-a trimis la redacție:
 
Am luat act de trimiterea în judecată (fie ea și parțială) în dosarul privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, și am apreciat acest prim pas spre a face dreptate victimelor.

De astăzi începe un drum anevoios pe care sperăm că dl procuror Alexandru și echipa vor fi combativi și vor înlătura tentativele de tergiversare care nu vor înceta să apară.

Totuși, ne exprimăm surprinderea că din comunicatul public lipsește numele lui NS Dumitru, un personaj extrem de controversat din Frontul Salvării Naționale, care a contribuit substanțial la deplasarea în București și încartituirea detașamentelor paramilitare de mineri și alți muncitori, care au servit inclusiv ca acoperire forțelor militare regulate, secrete sau la vedere ale Statului Român; sperăm că este doar o scăpare, însă vor trebui făcute precizări presei, care ne-a chestionat în acest sens, inclusiv cu privire la părțile responsabile civilmente indicate de Asociația 21 Decembrie 1989 și la numărul părților vătămate care s-au constituit părți civile că și la repararea/recuperarea prejudiciului material și moral pentru care, deși au fost cerute, nu s-au luat măsuri asiguratorii!

În virtutea rolului fundamental care-i revine Procurorului General în Ministerul Public, în consonanță cu art 131-132 din Constituție și art. 6 din Convenția EDO, din perspectiva jurisprudenței CEDO - cauza Asociația 21 Decembrie 1989, Mărieș (ÎI) Mocanu și Stoica vs.România și Ciobanu și alții vs.România care privesc direct crimele contra umanității din 13-15 iunie 1990, va rugăm să vegheați ca acest dosar și actul de sesizare a instanței să nu aibă asemenea lipsuri sau neregularități care să-i favorizeze pe criminali.

Va rugăm de asemenea să aveți în vedere instrumentarea prioritară și adecvată procedural a restului dosarului din care se face prezenta disjungere care prin rechizitoriu se trimite instanței.

Asociația 21 Decembrie 1989
Președinte Teodor Mărieș
prin av. Antonie Popescu și av. Ionut Matei

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews