Procurorul care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu, reținut de DNA

Procurorul ieșean Emilian Eva, cel care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, într-un dosar în care este acuzat că a vândut peste 200 de tablouri, activitate incompatibilă cu funcția de magistrat, și că nu a trecut bunurile în declarația de avere.
Începerea urmăririi penale în acest dosar a fost dispusă în 4 februarie şi, ulterior, în 23 iunie, pentru efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, executarea de falsuri ale bunurilor culturale mobile clasate, în scopuri comerciale sau dacă au fost expuse în public, tăinuire şi folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unui persoane neautorizate la aceste informaţii.
În 24 iunie, procurorii au dispus extinderea cercetărilor în cazul procurorului Emilian Eva, pentru operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii.
Potrivit unor surse judiciare, Emilian Eva ar fi introdus pe piaţa de artă din România şi ar fi tranzacţionat sub diverse forme, direct sau prin intermediari (case de licitaţii, magazine on-line, vânzarea directă către persoane interesate de investiţii în artă, exporturi în ţări din spaţiul comunitar), bunuri culturale prezentate ca fiind autentice, dar între care erau şi unele false.
Procurorii au înregistrări audio-video şi ale unor convorbiri telefonice, declaraţii ale unor martori şi documente de la reprezentantul unei galerii de artă din care rezultă că, în perioada noiembrie 2014 - iunie 2015, Emilian Eva a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea unui număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.
Anchetatorii susţin că Emilian Eva ar fi interpus mai multe persoane în cumpărarea de picturi, transportul, evaluarea şi expertizarea acestora, precum şi în exportul unora dintre operele de artă. Printre persoanele care l-ar fi ajutat pe Emilian Eva sunt Ioan Eva, un nepot al acestuia, asistent medical la Spitalul de Boli Infecţionase "Sfânta Parascheva" din Iaşi, şi fiica magistratului.
Sursele citate au precizat că anchetatorii au probe că, în perioada noiembrie 2014 - aprilie 2015, Emilian Eva a achiziţionat, de la diverse persoane, 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-ar fi lăsat în custodie spre evaluare la Casa de licitaţie Ara Art din Bucureşti. Dintre aceste opere de artă, 16 tablouri, semnate sau executate de pictorii Ziffer Sandor, Nicu Enea, Piliuţă Constantin, A. Popp, Oszcar Nagy, Thorma Janos şi Aurel Ciupe, au fost evaluate la 81.600 de euro.
Totodată, în perioada ianuarie - februarie 2015, Emilian Eva ar fi postat, prin intermediari, spre vânzare, pe site-ul olx.ro, cu menţiunea "tablouri originale/expertizate", 34 de opere de artă presupus a fi semnate sau executate, printre alţii, de pictorii Octav Băncilă, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ştefan Pelmuş, Constantin Piliuţă, Mircea Ciobanu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, Sabin Bălaşa şi Jean Steriadi, solicitând suma totală de 51.800 de euro.
Din datele deţinute de anchetatori mai rezultă că, în perioada 4 februarie - 22 iunie, Emilian Eva ar fi achiziţionat sau a dus tratative în vederea achiziţionării de la diverse persoane sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverşi pictori sau restauratori, şi a valorificat sau a încercat să valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 au fost evaluate, de către Eva şi intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline şi 7.500 de lei, au precizat sursele citate.
Anchetatorii susţin şi că, în 12 ianuarie, prin intermediul fiicei sale, Bianca Mădălina Eva, procurorul ar fi obţinut de la Ministerul Culturii - Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, un certificatul de export definitiv, în baza căruia ar fi trimis în Marea Britanie trei tablouri semnate Dimitrie Berea, care urmau să fie valorificate prin intermediul unei case de licitaţii.
În declaraţia de avere din 15 iunie 2015, la capitul "Bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 euro", procurorul Emilian Eva a făcut următoarele menţiuni: "Tablouri achiziţionate de la colecţionari: 2014 - Autor indescifrabil - 1000 ron; Autor indescifrabil - 1000; V. Popescu - 1000 USD; C Ressu - 1000 euro; S Ziffer - 800 euro; D. Ghiaţă - 800 euro; A Bălţatu (acuarelă) - 800 ron; C. Baba (cărbune – 2 bucăţi - 2000 ron); R Postolache - acuarele - 3 buc.- 1200 ron; E. Tomaziu - 500 ron; R. Dărîngă - 2 bucăţi 1500 ron; A. Cristescu 2 buc. - 600 euro; A.N. acuarelă - 150 ron; 2015 -1. Achiziţie din galerii: T Erno - 2.000 euro; T. Erno – 2000 euro; M. Teişanu – 1000 euro; R. Negely – 500 euro; R Negely cărbuni – 300 euro; A. Negoşaru – 800 ron; autor indescifrabil – 2 buc. – 1200 ron; autor indescifrabil – 800 ron; autor indescifrabil – 800 ron".
Potrivit anchetatorilor, din analiza declaraţiei de avere rezultă că Emilian Eva a achiziţionat, în perioada 13 iunie 2014 (data întocmirii declaraţiei de avere din anul trecut, în cuprinsul căreia nu se regăseşte vreo menţiune privind achiziţia vreunei picturi) - 15 iunie 2015, un număr de 27 de tablouri, de la casele de licitaţie şi colecţionari, evaluate în total la 9.000 de euro, 10.750 de lei, 1.000 de dolari. Procurorii susţin că datele menţionate de Emilian Eva în declaraţia de avere din 2015 sunt necorespunzătoare adevărului.
Emilian Eva, fost procuror la DNA Iaşi, în prezent procuror la Parchetul Tribunalului Iaşi, a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat în baza probatoriului la 10 ani de închisoare.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

EMISIUNE LIVE: Doru Paraschiv, ofițerul de informații care l-a prins cu minciuna pe Marian Enache de la CCR ÎN DIRECT la ActiveNews și Starea de Libertate. ACTUALIZARE

Tragedie șocantă: Un fost consilier USR s-a sinucis după ce a lansat pe Facebook acuzații explozive la adresa serviciilor secrete din România, aruncându-se apoi de la etajul unui bloc - VIDEO

Fabuloasa Motivare a Judecătorului Alexandru Vasile de la Ploiești prin care a fost ANULATĂ Lovitura de Stat a CCR. ”Se complică rău lucrurile...” - AVEM DOCUMENTUL
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)