ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O nouă propunere legislativă prevede ca procurorii sa aibă  din nou nevoie de aprobarea judecătorului pentru a obține de la bănci datele financiare ale unor persoane, informează Avocat.net.

În mai 2016, Codul de procedură penală a fost modificat, prin ordonanță de urgență, astfel încât să se dea procurorilor posibilitatea de a cere informații de la bănci despre datele financiare ale unei persoane, fără să mai fie nevoie de aprobarea judecătorului de drepturi și libertăți. 

Acum, parlamentarii dintr-o comisie specială comună a celor două Camere propun o modificare care ar readuce lucrurile în situația de până în mai 2016, când se cerea judecătorului aprobare pentru astfel de solicitări ale procurorului.

„Procurorul poate solicita, cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de drepturi și libertăți, unei instituții de credit sau oricărei alte instituții care deține date privind situația financiară a unei persoane comunicarea datelor privind existența și conținutul conturilor și a altor situații financiare în cazul în care există indicii temeinice cu privire la săvârșirea unei infracțiuni și există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe", este modificarea propusă în proiect.

De asemenea, în proiect mai scrie că solicitarea procurorului ar trebui să cuprindă: datele de identificare ale celor pentru care se solicită datele financiare și indicarea infracțiunilor pentru care există indicii temeinice că ar fi fost comise de fiecare persoană în parte.

Proiectul urmează să fie dezbătut în Camerele parlamentare și supus votului, iar dacă va fi adoptat în această formă, va avea nevoie și de promulgarea de către șeful statului pentru a se aplica.