Parlamentarii Partidului Mișcarea Populară (PMP), fondat de Traian Băsescu, au depus în Senat un proiect legislativ care prevede amenzi consistente și chiar pedeapsa cu închisoarea pentru arborarea necorespunzătoare a drapelului României pe clădirile publice, respectiv arborarea drapelului altor state în locul drapelului național, informează Libertatea
 
Potrivit inițiativei legislative, arborarea necorespunzătoare a drapelului României, inclusiv la sediile misiunilor diplomatice, poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 25.000 lei și 50.000 lei sau cu privarea de libertate. Propunerea definește ca infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani arborarea drapelelor altor state (în afara vizitelor oficiale, când se arborează și drapelul țării oaspete) și arborarea drapelului Unităților administrativ-teritoriale neaprobat conform legii. 

Constatarea acestor contravenții/infracțiuni se va face de către persoanele „împuternicite de Ministrul de Interne, de către prefect sau de împuterniciții acestuia” și va fi aplicată conducătorului autorității sau instituției publice, primarului, președintelui Consiliului Județean, precum și persoanei fizice sau juridice vinovate de săvârșirea contravenției sau infracțiunii. 

Inițiativa legislativă mai prevede: 

a) Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul național și numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivități și reuniuni internaționale, pe clădiri oficiale și în locuri publice stabilite, cu respectarea prezentei legi. 

b) Arborarea drapelului României la manifestările care se desfășoară sub egida organizațiilor internaționale se face potrivit reglementărilor și uzanțelor internaționale. 

c) În locurile în care se arborează drapelul României poate fi arborat și drapelul Uniunii Europene. 

d) Drapelul Unităților administrativ-teritoriale se arborează doar în asociere cu drapelul României astfel: în dreapta drapelului României sau în mijloc când cele două drapele sunt însoțite de drapelul Uniunii Europene. 


Parlamentarii PMP consideră că legea 75/1994 trebuie completată astfel încât sintagma „drapelul Consiliului Europei” să fie schimbată cu „drapelul Uniunii Europene”, dar și ca să prevadă sancțiuni clare pentru arborarea unor steaguri, altele decât cel național, sau pentru nearborarea steagului României la ceremonii oficiale sau la sediile unităților administrativ-teritoriale. 

Această propunere legislativă survine pe fondul arborării ostentative a drapelurilor maghiar sau secuiesc pe străzile și clădirile publice din județele Harghita și Covasna, concomitent cu cenzurarea tricolorului românesc, dar nu se limitează doar la contravențiile din această zonă.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews