ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raluca Prună, ministrul Justiției, le transmite magistraților că și-ar fi dorit ca în Memorandumul privind justiția "să se fi vorbit transparent" despre "chiriile sine die", de 600 de euro lunar, de exemplu, de care beneficiază toată magistratura, inclusiv grefierii și magistrații pensionari acum trecuți în avocatură sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună, "pe o scăpare a legii" sau despre diurna de 2% pe zi pentru toți cei detașați din altă localitate, inclusiv pentru membrii CSM.

„Câteva cuvinte despre protestele în magistratură. Nu e limba <<tehnocrată>> cea în care scriu, ci a responsabilității, plus a bunului simț (common sense) și a unei expertize în materie pe care nu o împart cu niciun politician vocal de azi. Memorandumul este in genere o repetiție a unor probleme recurente. De 20 ani încoace: în 2000 eram aproape singură când mă ocupam de subiect. Mă bucur că acum avem un număr oarecum decent de magistrați tăcuți atunci... Vremuri grele până în 2004, nu pentru orice...Salarii nedemne azi? Poate că da. Dacă ne raportam în mod absolut la state membre de top. Irlanda e exemplul preferat. Discutabile salarii sub aspectul raportării la medici, profesori sau cele mai multe funcții de top din aparatul administrativ central. De aproximativ 1 la 6, alături de Bielorusia și Rusia (apud CEDO). În Irlanda suntem la 1 la 2", scrie Raluca Prună, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Ea spune că și-ar fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale care includ pentru toată magistratura și grefieri chirii de 600 de euro lunar în București, de exemplu, chiar și pentru magistrați pensionari acum trecuți in avocatură sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună, "pe o scăpare a legii" sau despre diurna de 2% pe zi pentru toți cei detașați din altă localitate (inclusiv membrii CSM).

„Aș fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura și grefieri chirii sine die (600 euro lunar in București, de exemplu). Chiar si pentru magistrați pensionari acum trecuți în avocatură - never mind venitul din avocatură. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toți cei detașați din alta localitate (inclusiv membrii CSM). Toate acestea sunt posibile pe temeiul fortarii unor legi neriguros redactate. Care nu sunt impecabile, recunosc. Vezi toate guvernele până la acesta. Aș mai fi visat ca memorandumul să vorbească despre efectele discreționare ale legii penale - imunități și ridicarea lor diferită în cazuri similare, pe limba celor necomplicați. Descumpănitor, pentru cetățeni...", scrie Ministrul Justiției.

Raluca Prună mai spune că între timp a primit și sugestii de la "topul CSM", precum tăierea chiriilor și majorarea salariilor, dar nu a acceptat "acest troc".

„Nu am acceptat acest troc, care ar scoate cu mâna executivului acesta grandoarea fiscal inconstientă și nesustenabilă a predecesorilor, cu mentalități nealterate de infuzii occidentale la care ne place să ne raportam. Când și dacă ne convine. Aș putea discuta tăierea chiriilor numai dacă CSM se pronunță prin vot covârșitor, exact ca pe aplicarea OUG 20 pe lipsa de oportunitate a menținerii chiriei sine die. La magistrați și grefieri - în cuantum identic. Privilegii date prin lege, nu a Guvernului tehnocrat, ci a celor mai mândri că sunt români și care - în acest ritm, îi vor lăsa pe români desculți și fără pensii cât de curând", continuă Prună.

Ea mai spune că vineri este invitată la CSM la o discuție cu magistrați, cărora le va explica "viziunea sustenabilă, nepopulistă și realistă" a Ministerului Justiției.

„În rest, înțeleg fervoarea candidaților la CSM, cu atât mai vocali cu cât sunt lideri de asociații și candidati la CSM. Aș mai aștepta ca sutele de magistrați care mi-au scris în bilateral sa facă public pasul înainte. Istoria care s-a scris fără voi si pentru voi în 2004 nu se mai poate repeta", își încheie ministrul Justiției mesajul.