ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Omul de afaceri Gabriel Popoviciu, cunoscut drept Puiu Popoviciu, trebuie să primească 4.500 de la statul român, ca daune morale, pentru că, în 2009, a fost ținut șapte ore la sediul DNA fără a fi audiat, a decis marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

CEDO amintește că, în 24 martie 2009, Puiu Popoviciu a fost adus cu mandat la DNA, în jurul orei 15.00, pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile împotriva sa privind obținerea unui teren al Agronomiei, scrie News.ro

Ținut într-o anticameră până la ora 22.00, Popoviciu a fost apoi informat de acuzațiile împotriva sa și ascultat de procurori. După încă o oră și jumătate a fost reținut de procurori, cărora instanța le-a respins însă cererea de arestare preventivă. Omul de afaceri a primit în schimb interdicția de a părăsi țara pentru 30 de zile, prelungită apoi succesiv încă două luni.

Popoviciu s-a plâns la CEDO în același an că i-a fost încălcat dreptul la libertate și siguranță, fiind ținut aproape nouă ore la DNA fără vreo bază, și libertatea de mișcare, din cauza interdicției de a părăsi țara care nu ar fi fost justificată.

CEDO a admis că i-a fost încălcat dreptul la libertate și siguranță și a decis despăgubirea omului de afaceri cu 4.500 de euro, dar a respins celălalt capăt de cerere. 

Puiu Popoviciu a fost trimis în judecată în acest dosar, în 2012, pentru că ar fi obținut ilegal suprafața de 224 de hectare de teren al Universității de Științe Agronomice în zona Băneasa, unde a construit complexul Băneasa și un ansamblu rezidențial de lux. Alte 10 persoane, printre care fostul rector al Agronomiei Ioan Alecu, fostul director al DIPI Ilie Cornel Șerban și fostul șef al Diviziei Operațiuni din cadrul Direcției Generale Anticorupție din MAI Petru Daniel Pitcovici, au fost trimise în judecată în acest dosar în care prejudiciul a fost estimat la peste 335 milioane de lei.