ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Europenă a Drepturilor Omului (CEDO) a dat publicității ieri raportul preliminar pe anul precedent.

Conform acestui document, în 2016 Curtea a judecat peste 38.000 de cazuri. La sfârșitul anului 2015 existau circa 65.000 de cereri în așteptare, dar cifra a crescut la 80.000 la finalul anului 2016, ceea ce reprezintă o majorare de 23%.

„Acest aflux se explică prin situația din trei țări: Ungaria, România și Turcia”, se spune în Raportul CEDO.

„În primul rând, în ceea ce privește Ungaria și România, pentru care numărul cazurilor a crescut cu 95% și, respectiv, cu 108% în 2016, cererile se referă în mod esențial la aspecte legate de condițiile de detenție. Desigur, acestea sunt cazuri prioritare, deoarece intră sub incidența articolului 3 al Convenției, însă ele sunt cazuri repetitive, care reflectă dificultăți sistemice sau structurale și necesită găsirea unor soluții la nivel național.

Cu toate acestea, suntem cu toții conștienți de faptul că nu există niciun remediu miracolos și rapid pentru aceste situații, nici în țara în cauză, pentru care soluționarea acestor probleme implică măsuri politice și bugetare considerabile, nici la Strasbourg”, se spune în raportul CEDO.

La 31 decembrie 2017, România avea cele mai multe cazuri în așteptare pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului: 9.900 de cereri, adică 17,6% din totalul de 56.250. 


Pe locul doi se află Rusia, dar la mare distanță (13,8% din totalul de cereri), iar pe trei – Turcia (13,3%).

Din 69 de cazuri depuse împotriva României și judecate anul trecut de CEDO, în 55 dintre ele Curtea a constatat încălcarea cel puțin a unui drept. În 20 de cazuri a fost vorba de supunerea la tratamente inumane sau degradante, iar în 11, de încălcarea dreptului la un proces echitabil. 

Într-o statistică realizată pentru perioada 1959 - 2017, România se află pe locul 3 la numărul de cazuri judecate la CEDO (1.352), după Turcia (3.396) și Federația Rusă (2.253). 

Din totalul de cazuri judecate, în 1.202 CEDO a constat că autoritățile române au încălcat cel puțin unul dintre drepturile fundamentale ale omului.


Iar în 437 de cazuri, CEDO a constatat încălcarea dreptului la un proces echitabil. La acest capitol, România e devansată doar de Turcia, de Federația Rusă și de Ucraina.