ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat în ședința de joi a CSM că a mințit la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru șapte penitenciare, deși în realitate Guvernul nu avea această sumă în buget, argumentând că declarațiile "erau niște bune intenții.

"Știți cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus și am mințit la CEDO și spun bine mințit la CEDO, că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român... Deci eu am mințit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru șapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau niște bune intenții, pentru că în realitate în buget noi nu avem acești bani. Așa s-a întâmplat și cu investițiile. Pe mine nu mă costă nimic și pe niciun ministru să facem o foaie foarte frumoasă, să spunem că ne trebuie două miliarde de euro ca noi să avem o infrastructură de top în România, dar câtă vreme nu ai acoperire în buget, lucrurile astea nu se vor întâmpla.

Deci acest guvern, pe care mă simt obligată să îl apăr nu neapărat pentru că fac parte din el, acest guvern a moștenit asta, o colecție de bune intenții. Și a trebuit eu să ies să spun că nu pot să fac șapte penitenciare, că nu am bani (...)", a declarat Raluca Prună, joi, în ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), conform înregistrării postate pe site-ul instituției. 

Declarațiile ministrului Justiției au venit în contextul în care în plenul CSM se discuta despre amânarea investițiilor pentru sediile de instanțe, după o intervenție a judecătorului Horațius Dumbravă care reclama un semi-blocaj instituțional.

Ministrul Justiției nu a oferit mai multe date despre contextul în care a făcut declarațiile la CEDO și nici când s-a întâmplat exact evenimentul. Potrivit unui comunicat de presă emis de CEDO, Raluca Prună a vizitat Curtea în data de 14 iunie 2016, unde a fost primită de președintele Guido Raimondi, la întrevedere participând și judecătoarea Iulia Motoc, aleasă în numele României, dar și Roderick Liddel, grefier șef.