ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru că, în sfârșit, după 26 de ani de așteptare s-a făcut lumină în dosarul Revoluției, dar și în cel al Mineriadei, pentru că în România toate procesele au un ritm alert și nu se mai moare cu dreptatea în mână între termenele lungi și multe, precum odinioară, pentru că judecătorii nu mai sunt copleșiți de numărul mare de dosare pe care le au în lucru și și-au rezolvat și probleme salariile, pentru că în sistem e pace și toată lumea-i zen, Raluca Prună a decis să tranșeze definitiv și ultima problemă rămasă: ținuta vestimentară a personalului de specialitate juridică asimiliat judecătorilor și procurorilor.

Printr-un proiect de hotărâte de guvern, Ministerul Justiției vrea să modifice HG 725/1993 astfel încât „în ședințele de judecată, judecătorii și grefierii de la curțile de apel, tribunale și judecătorii, procurorii de la parchetele de pe lângă instanțele civile, precum și personalul de specialitate juridică asimiliat judecătorilor și procurorilor, (sic!) au obligația de a purta ținuta vestimentară stabilită prin prezenta hotărâre.”

Ȋn acest moment, doar judecătorii, grefierii și procurorii de ședință au dreptul și obligația de a purta robe în sala de judecată. Raluca Prună dorește ca de acest drept să beneficieze și personalul de specialitate juridică din Ministerul Justiției, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Național de Criminologie, Institutul Național de Expertize Criminalistice și din Institutul Național al Magistraturii, care este asimilat judecătorilor și procurorilor în ceea ce privește drepturile și îndatoririle, conform art.87 din legea 303/2004.
Conform proiectului Ministerului Justiției, acest personal ar urma să poarte robă, dar și bavetă albă și insignă, identice cu cele purtate acum doar de procurori.   

CSM: „Consilierii juridici reprezintă interesele instituției în fața instanțelor judecătorești”

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ acest proiect de HG. „Din analiza actelor normative care reglementează activitatea instituțiilor în cadrul cărora își desfășoară activitatea personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, rezultă că prezența acestor consilieri juridici în cadrul ședințelor de judecată are loc în contextul în care reprezintă interesele instituției în fața instanțelor judecătorești. Plenul (n.r. – CSM) a apreciat că utilizarea aceleiași ținute vestimentare de către personalul de specialitate asimilat judecătorilor și procurorilor, care participă la ședința de judecată în calitate de reprezentant al instituției în cadrul căreia își desfășoară activitatea, apărându-i interesele, cu aceea a judecătorilor și procurorilor este de natură a conferi acestora o poziție privilegiată în sala de judecată, care poate pune cealaltă parte într-o situație de dezavantaj pentru apărarea intereselor sale”, se precizează în motivarea deciziei CSM.

Ȋn plus, CSM subliniază că „utilizarea ținutei vestimentare este o componentă esențială a solemnității ședinței de judecată, însă personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor participă la aceste ședințe în calitate de reprezentant al instituției în cadrul căreia își desfășoară activitatea”.

Prin urmare, „personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor nu trebuie să aibă aceeași ținută vestimentară - robă - cu aceea a judecătorilor, fiind necesar și prin acest aspect formal, vizual, să se stabilească o diferență între judecătorul care face parte din complet și consilierii juridici asimilați magistraților, care nu pot participa la proces decât în calitate de reprezentant al unei părți din respectivul dosar.”