ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un raport al Ministerului Afacerilor Interne, prezentat în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, obținut în exclusivitate de Digi24, scoate la iveală abateri grave în modul cum au intervenit autoritățile pentru salvarea Alexandrei Măceșanu, minora sechestrată la Caracal miercurea trecută și care a sunat joi în repetate rânduri la 112, cerând ajutorul Poliției.
 
Potrivit documentului invocat, comisarul-șef adjunct al IPJ Olt, aflat la comandă joia trecută, dar plecat în teritoriu la ședințe de bilanț, timp în care nu a răspuns la telefon, luând atitudine abia în seara zilei, și-ar fi mințit șeful atunci când a fost întrebat când a aflat despre dispariția Alexandrei. Informația e consemnată în raportul Ministerului de Interne, prezentat și în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Comisarul-șef adjunct Nicolae Alexe era la comanda I.P.J. Olt în ziua în care Alexandra Măceșanu a sunat la 112 pentru a anunța că fusese răpită în ajun de Gheorghe Dincă la Caracal. În absența superiorului său, aflat în concediu, adjunctul ar fi trebuit să inițieze operațiunile de căutare și să ia deciziile specifice care se impun în cazul dispariției unui minor.

Raportul Corpului de Control relevă că Nicolae Alexe l-a mințit pe superiorul lui care, la întoarcerea din concediu, i-a cerut socoteală de cele întâmplate în ziua de joi. El i-a spus comisarului-șef că a fost anunțat mult mai târziu despre situația Alexandrei, deși orele trecute în raportul Corpului de Control îl contrazic.

Astfel, în ziua în care Alexandra suna la 112 și anunța că a fost răpită, sechestrată și violată, comisarul șef adjunct al IPJ Olt, Nicolae Alexe, luase parte, între orele 11:00 și 13:00, la bilanțul secției de Poliție Potocoava, iar între orele 13:00 și 16:00, a participat la o altă ședință de bilanț, în Scornicești. În tot acest timp, Nicolae Alexe a fost sunat de polițiștii din subordine de cel puțin cinci ori, prima dată la ora 11:44, adică imediat după telefoanele date de Alexandra la numărul unic de urgență. La 15:30 a fost apelat de purtătorul de cuvânt al inspectoratului, care trebuia să facă față deja întrebărilor jurnaliștilor referitoare la situația Alexandrei.

Cu toate acestea, comisarul șef adjunct al IPJ Olt, Nicolae Alexe, a amânat luarea vreunei măsuri, preferând să rămână în teritoriu până la finalul ședințelor de bilanț. Acesta a constituit punctul de comandă pentru dispariția de minorei abia la ora 20:00, cu șapte ore mai târziu decât momentul când victima reușise să își anunțe urgența la 112.

Raportul Corpului de Control al MAI concluzionează că, prin neluarea acestor măsuri, comisarul-șef adjunct al IPJ Olt a limitat posibilitatea implicării unui număr adecvat de polițiști specializați în cazuri dispariției minorei.

Nicolae Alexe a fost demis din funcție de fostul ministru de Interne Nicolae Moga, vinerea trecută, fiind în prezent cercetat disciplinar. 

Raportul MAI punctează și faptul că polițistul care a preluat apelul Alexandrei la 112 a dat dovadă de o atitudine arogantă, superioară și autosuficientă. Procedurile specifice au fost încălcate atât de operatorii numărului unic de urgență, cât și de polițiștii din teren. Raportul indică și disfuncționalitatea unei aplicații care ar permite ca, în momentul semnalării unei fapte grave la 112, informația să ajungă în timp real la structurile de conducere ale Poliției Române și ale Ministerului de Interne.