ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rapoartele MCV pentru România și Bulgaria, publicate marți, nu monitorizează independența justiției, cadrul legal sau lupta împotriva corupției, ci obediența guvernelor de la Sofia și București, precum și dublele standarde din UE, scrie Cotidianul.

Potrivit sursei citate, dacă rapoartele mai sus menționate ar fi vizat cu adevărat justiția sau lupta împotriva corupției, atunci raportul MCV pentru Bulgaria ar fi trebuit să fie distrugător. În schimb, raportul din octombrie 2019 concluzionează că Bulgaria a îndeplinit criteriile stabilite de MCV în ce privește independența justiției, cadrul legal și crima organizată.

„Pentru activiștii anticorupție din Bulgaria, actualul raport este dezamăgitor și chiar ofensator, pentru că ei susțin că Parchetul General de la Sofia și-a mentinut structura de tip sovietic, că toate deciziile privind investigarea sau neînceperea urmăririi penale stau în pixul unui singur om – procurorul general (Sotir Țațarov, în funcție din 2012). Parchetul General a pierdut sute de procese la CEDO, pentru că nu respectă dreptul la un proces corect în Bulgaria și, nu de puține ori, recurge la detenția arbitrară a cetățenilor. CEDO a subliniat, încă din 2009, problemele legate de structura Parchetului General de la Sofia, însă, vreme de 12 ani, Comisia Europeană, în rapoartele MCV, s-a făcut că nu vede aceste probleme”, scrie Cotidianul.

În plus, independența justiției din Bulgaria, subliniază ironic Cotidianul, este confirmată de afacerea Yaneva Gate, din 2015, de scandalul procurorilor Atanasov și Abdulova sau de scandalul apartamentelor de lux din 2019, în care au fost implicați președintele Comisiei pentru Combaterea Corupției, Plamen Georgiev, și adjunctul său, Anton Slavcev.

Cu toate acestea, raportul favorabil Bulgariei se poate explica, consideră Radosveta Vassileva, "printr-o complicitate între Partidul Popular European, Comisia Europeană și premierul bulgar, membru al familiei PPE”.

„Nu pot exista decât două motive pentru care Bulgaria a beneficiat de un raport MCV atât de bun: fie incompetența specialiștilor Comisiei, fie complicitatea PPE, consideră Vassileva”, scrie Cotidianul.

În ceea ce privește România, raportul MCV din 2019 nu este decât o armă de campanie servită de PPE președintelui Klaus Iohannis, cu câteva săptămâni înainte de prezidențiale.

„Raportul MCV dur în cazul României, la fel și avertismentele Rusiei lui Putin sau criticile Americii lui Trump la adresa României arată un lucru îmbucurător – există încă un stat roman”, este concluzia articolului publicat de Cotidianul.