ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Toader A. Baconschi:

Dl Vasile Bănescu a fost azi demis ”în etape”: pentru moment, e suspendat, ”până la reorganizarea Biroului de presă al Patriarhiei”...

În ultimii ani, domnia sa a apărat BOR cu eleganță teologică și responsabilitate, vădind curaj și claritate morală chiar și în crizele (”Colectiv”, pandemie etc) unde a fost lăsat, cel mai adesea, singur ”la înaintare”.

D-l Bănescu a spus mereu adevărul - așa cum îl vede orice om de bun simț - și a stabilit o convingătoare relație de parteneriat cu presa, cu intelectualitatea creștină și cu societatea românească în general.

Vocea sa a menținut constant speranța că BOR respectă rostul eclezial al mirenilor și opțiunea euro-atlantică asumată de majoritatea românilor, în răspăr cu discursurile naționaliste și anti-occidentale, inspirate sau nu de Moscova lui Vladimir Putin.

Țin să-i mulțumesc aici pentru importantul serviciu adus Bisericii noastre și implicit României democratice.”

Valeriu Nicolae:

„Eu zic că e nevoie mai mult decât mulțumiri. Creștin nu înseamnă să stai pe burtă în fața unei nedreptăți ci să te revolți împotriva ei.

Eu aș veni la un protest în fața Patriarhiei pentru a-l susține pe domnul Bănescu.

Ce se întâmplă e o mizerie iar BOR devine din ce în ce mai toxică pentru creștinism.”

Carmen Dumitrescu:

Personajul anodin este cofondatoarea, alături de Ramonei Ursu, a unei publicații de pe centura internetului despre care Vasile Bănescu afirma: „Pe 1 februarie a apărut – în peisajul nostru mediatic invadat de agresivitate, vulgaritate, manipulare și torente de fleacuri parazitare – un site gândit și fondat de jurnaliști onești, credibili și profesioniști”. Iată ce scrie credibila lui Bănescu:

„Eu până acum am auzit de Sfântul Sinod din cărți. Nu credeam că pe bune că există o instanță unde popii se judecă între ei, deși n-au studii juridice. În fine, treaba lor! Altceva mă enervează: Teodosie iese din Sinod zâmbind și cu mustrare scrisă. Adică cu nimic. Și sunt luni de zile de când omulețul ăsta batjocorește tot ce înseamnă Biserica. Tot! Fiecare mizerie d-aia retrogradă pe care el o zice și de care noi râdem n-are alt sens decât să facă biserica de toată jena. Și Sinodul ăla sfânt al lor n-a vrut să facă nimic cu privire la felul în care acest omuleț strică de atâta vreme imaginea unei instituții care ar putea fi și ok. Dacă ar vrea. Dar nu vrea. Păcat! Mare păcat!”

Ramona Ursu, profesionista lui Bănescu:

„Nicio așteptare bună nu aveam de la Sinodul BOR. Zero. E o formă fără fond acolo. Cei mai mulți dintre ei seamănă leit cu Teodosie. Slab pregătiți, avizi de putere. Îi interesează strict confortul lor, nimic altceva. Nu dau doi bani pe credincioși, pe îndrumarea lor corectă, moral și creștinește vorbind, nu-i interesează să țină pasul cu lumea în care trăim. Îi deranjează, până la repulsie, adevărul. Vor să țină Biserica în beznă, deranjându-i Lumina.

Cum să îl dojenești pe Teodosie după toată mizeria pe care o face de când e el arhiepiscop? De fapt, Sinodul nu a avut niciodată vreo problemă cu dosarul penal al lui Teodosie, deschis ca urmare a anchetei Recorder. Membrilor Sinodului li se pare în regulă ca un episcop să fie urmărit penal pentru fapte de corupție. Un episcop plătit cu niște mii de euro din bani publici, apropo. Dar nu contează asta pentru Sinod.

Într-o lume normală, Teodosie ar fi trebuit cel puțin suspendat pe perioada anchetei penale doar ca semnal clar al Bisericii că e prima care condamnă astfel de fapte. Într-o țară măcinată de corpupție.

Dar Sfântul Sinod se uită la imaginile acelea filmate cu Teodosie, în care negociază banii statului cum vrea el, acceptă cu bucurie propuneri cel puțin dubioase, și nu vede nimic în neregulă. Absolut toată lumea normală la cap și care nu e chioară vede că acolo este o problemă, e ceva scandalos, doar Sinodul nu vede. Pentru Sinod nu înseamnă nimic că un episcop se comportă ca mafia. E moral? Ce interesează pe Sinod moralitatea?

Membrilor Sinodului nu li se pare nimic în neregulă că Teodosie îl ridică în slăvi pe Putin. Nu li se pare nimic în neregulă că acest fost turnător la Securitate jignește gratuit, aproape zilnic, câte o categorie de oameni.

Nu, Sinodul a fost interesat să judece astăzi doar faptul că Teodosie vrea și el mitropolie, ca să devină mitropolit. O chestie pe care noi, proștii de rând, nu dăm doi bani, oricum. Dar asta a fost singura problemă a Sinodului. Cum se împart în BOR mitropoliile și funcțiile lor. Restul problemelor, care chiar au legătură cu morala, cu decența, cu binele social, cu adevărul, cu sănătatea unei națiuni, nu contează pentru Sinod.

La finalul comunicatului de presă de azi, în care, mă rog, se vorbește despre "dojenirea” lui Teodosie, Sinodul zice că "a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.

Nu este o demitere a lui Vasile Bănescu, așa cum ni s-a explicat, dar, personal, nici nu înțeleg exact ce este. Vom vedea. Ce vreau să zic însă e că fix vocea cea mai lucidă, articulată și de bun simț din BOR, care reușise să construiască niște punți între Biserică și societate (ceea ce nu a reușit niciodată nimeni în această instituție. Din contră, Bănescu a preluat funcția asta atunci când pe dealul Patriarhiei erau proteste, după Colectiv, pentru nerușinatea cu care BOR se raportase la moartea acelor tineri) primește și ea o palmă.

Bravo, membrilor Sinodului! Dacă vă veți întreba vreodată de ce tot mai mulți oameni, mai ales tinerele generații, nu vă respectă, vă consideră ridicoli, decuplați de la lumea în care trăim, dar și de la Dumnezeu, aș zice eu, de ce scade încrederea în Biserică, de ce oamenilor le e tot mai greu să aibă încredere în voi, în BOR, în general, de ce există un val de dispreț față de ce faceți, atunci poate o să vă gândiți la ticăloșiile pe care le-ați făcut inclusiv astăzi, în cazul Teodosie. Dar mă îndoiesc că vă veți întreba, că voi, cei din Sinod, aveți probleme mai importante de rezolvat. Cum să vă acoperiți unii altora mizeriile, de exemplu.”

Iulian Capsali:

„BĂNESCU DEVINE O PERSOANĂ PARTICULARĂ CU OPINII PERSONALE

Sfântul Sinod "a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.

Nu știu de ce a durat atât...”

Paul Gabriel Andrei

„Poate n-ar trebui să trecem atât de ușor peste această știre.

De câteva zile suntem asaltați că IPS Teodosie va fi chemat și judecat de Sinodul Bisericii Ortodoxe. Se crease o stare de așteptare mai mare ca verdictul TAS-ului pentru Halep. Ce-i vor face lui Teodosie? - se intreba toată lumea cu telecomandă.

A venit Teodosie de la Constanța și a primit o "dojeană sinodală scrisă"

Dar în același timp, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, devenit de ceva vreme foarte apreciat în mediile progresiste, a fost eliberat din funcție, deși părea etern acolo. Motivul: "opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei"

Pam pam.”


Cătălin Amieroaie

„Sfântul Sinod al BOR „a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.

 
Sic transit gloria mundi!”
 

Victor Roncea:

„În sfârșit, prima data cunoscută din CV-ul lui Bănescu: 29 februarie 2024.”

Adrian Pătrușcă:
 
„Mă întreb: cum ar scrie Vasile comunicatul de demitere a lui Bănescu...”