ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un copil de 15 ani a murit la Sibiu, în urma unui accident stupid. La trei săptămâni după tragedie, în plină isterie pe subiectul „Balena Albastră”, procurorii decid că „există date și indicii temeinice că decesul nu a fost unul accidental, ci un act de suicid determinat de persoane rămase neidentificate”.

Ce argumente au? Ele sunt menționate în comunicatul de presă emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu: „minora a descărcat pe telefonul său mobil jocul «Balena albastră» și a folosit pseudonimul «vovo_666», având mai multe postări pe Facebook și Instagram ce indică parcurgerea acestui joc, precum și unele imagini cu trimitere directă la acte de suicid”.
 
Jocul «Balena albastră» poate fi descărcat din „app store” de orice copil curios, pentru că atât de pricepuți și de înverșunați suntem în a-i apăra, încât nici măcar nu ne trece prin cap să blocăm site-urile și aplicațiile cu caracter nociv. Nu e vorba de cenzură aici, e vorba de dreptul la viață al copiilor! 

Procurorii susțin că adolescenta din Sibiu avea acest joc pe telefon, dar asta nu demonstrează că ea îl și juca. Iar fotografiile de pe paginile ei de socializare, considerate „probe” în acest sens de către procurori, sunt imagini pe care fata le descărcase de pe internet și le reposta. Niciuna dintre acele fotografii horror nu-i aparține ei. Ȋn niciuna dintre aceste fotografii nu apare ea. Am verificat acest lucru cu „google search image”, am sursa fiecărei imagini, însă nu voi publica aceste informații, pentru că astfel aș promova niște site-uri toxice.

„Au verificat procurorii imaginile considerate a fi dovezi că fata juca «Balena albastră»?”, l-am întrebat azi pe Ion Veștemean, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. „Noi am avut indicii și suspiciuni. Am trimis dosarul mai departe, acum e treaba colegilor de la DIICOT Brașov să verifice”, mi-a răspuns el. 

„Dar fata e deja vinovată! Toată presa a scris, preluând comunicatul dvs., că ea juca acel joc stupid!” „Nu există convingerea 100% că a fost sinucidere”, mărturisește acum procurorul. Dar deja nu mai contează. 

Poți plimba în cătușe un inculpat prin fața camerelor de luat vederi, înainte ca el să fie condamnat definitiv. E om mare, se descurcă, are timp să se reabiliteze, dacă e nevinovat. Dar poți arunca anatema asupra unui copil mort? 

Și îți asumi consecințele, în cunoștință de cauză, atunci când contribui, ca autoritate a statului, la promovarea unui astfel de subiect? Conform „Google Trends”, de când în România a început să se discute despre acest joc, interesul a crescut brusc. Iar de luna trecută, numărul căutărilor pe internet după „balena albastra joc online” a explodat. 
 
 
Cui ajută această nouă psihoză? Cine profită? Și cine plătește?
 
Cronologia evenimentelor din Sibiu

15 martie. O adolescentă de 15 ani a murit după de a căzut de la etajul IX al unui bloc turn din Sibiu. Fata se afla acolo alături de alți șapte prieteni și a vrut să-și facă un selfie, moment în care balustrada balconului s-a rupt, și ea a căzut în gol.   
 
16 martie. Polițiștii încep în acest caz urmărirea penală pentru ucidere din culpă, in rem (n.r. – există fapta, nu se cunosc autorii). Ȋn aceeași zi, dosarul e preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu. Anchetatorii au audiat mai multe persoane și au făcut verificări. 
 
2 aprilie. Ministrul de Interne anunță efectuarea unor acțiuni de prevenire și de informare în ceea ce privește jocul virtual «Balena Albastră» în școlile din Capitală. 


4 aprilie. Primăria Capitalei și Ministerul Afacerilor Interne lansează campania „Stop joc! E viața ta!”, care are ca scop informarea elevilor în legătură cu pericolele care se ascund în spatele jocurilor de pe internet. „Sunt 54 de cazuri semnalate, polițiștii au făcut verificări pentru a stabili cauzalitatea între acest joc (n.r. – „Balena Albastră”) și situațiile semnalate, nu s-a putut stabili o astfel de legătură”, declară ministrul de Interne. 

5 aprilie. Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu emite un comunicat de presă în care precizează că „există date și indicii temeinice că decesul numitei (...) a fost un act de suicid determinat de persoane rămase neidentificate până la acest moment, ce ar fi putut recurge la constrângere morală în acest scop, al determinării sinuciderii, prin intermediul acestui joc - «Balena albastră», în cadrul căruia sarcina finală de îndeplinit ar fi tocmai actul de sinucidere”.  

Dosarul este trimis la DIICOT Brașov care efectuează deja cercetări față de utilizatori ai acestui joc.
 
„E o eroare gravă, cu impact emoțional puternic asupra familiei”
 
Ȋntr-un articol publicat de cotidianul local „Ora de Știri”, psihologul Mihai Copăceanu precizează că „aproximativ 15% dintre adolescenți au simptome ale depresiei, depresia fiind atipică și uneori dificil de sesizat.  Drept urmare, imaginile de pe rețele de socializare cu trimitere directă la acte de suicid, indicate în comunicatul procurorilor nu reprezintă argumente suficiente pentru ceea ce ne sugerează.” 

Psihologul avertizează că „despre «Balena Albastră» avem prea puține informații certe și prea multă isterie. Cu toate acestea, internetul este fără limite deci nu exclud nicio posibilitate de influențare negativă prin orice tip de joc, aplicație online, sait etc. Dar din punctul meu de vedere dacă nu există dovezi clare și evidente, indiciile precizate în comunicatul procurorilor nu sunt deloc serioase. În schimb, a emite o astfel de ipoteză din partea unei astfel de instituții neavând la bază argumente puternice este o eroare gravă cu impact emoțional puternic asupra familiei, rudelor, prietenilor și comunității în general. 
 
Este o mare diferență între accident și sinucidere și în acceptarea efectelor acestei noutăți. Dacă s-au audiat martorii vizuali, comunicatul nu ne explică cum a dispărut ipoteza accidentului, care părea limpede. Cred că este necesară mai multă responsabilitate în comunicatele publice și în administrarea unor probe. Cred că avem obligația să acordăm mai multă atenței emoțiilor și momentelor dificile prin catre trec copiii și tinerii în dezvoltarea lor.”
 
„Turnul Sfatului” scrie că părinții fetei au aflat din presă de scenariul lansat de procurorii sibieni. „Sunt șocați, deoarece pe ei nu i-a anunțat nimeni până acum despre această ipoteză. De la noi au aflat-o, după ce am citit ce au zis procurorii", au declarat prieteni de familie pentru presa locală. Părinții au luat deja legătura cu un avocat, pentru a decide care-s căi legale pe care pot acționa mai departe.