ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Așa cum se știe, președintele Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Koveși din fruntea DNA. Din acest motiv,  toată lumea dorește să știe cine va fi noul procuror șef al instituției.
 
Procurorul general Augustin Lazăr a delegat-o, luni, pe Anca Jurma pentru a ocupa funcția de procuror-șef interimar al DNA , potrivit unui anunț al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaței și Justiție (PÎCCJ). Se întâmplă ca urmare a decretului de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, semnat de președintele Klaus Iohannis luni dimineața. 

„(...) procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a emis astăzi ordinul de delegare în această funcție a doamnei ANCA JURMA, procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție”, potrivit unui mesaj publicat pe contul de Facebook al ministerului Public.

Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuțiile de procuror șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție.

În acest mesaj, Augustin Lazăr „transmite un mesaj de încredere privind continuarea cu fermitate a activității anticorupție, care reprezintă o prioritate a Ministerului Public, în îndeplinirea rolului său constituțional”.

„În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății și apără ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor”, potrivit sursei citate.

Consilieră a Laurei Codruța Koveși, Anca Jurma este procuror cu o vechime de 28 de ani și a fost și procuror șef al Serviciului de cooperare internațională, de informare și relații publice din cadrul DNA. 

Anterior, aceasta a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 București, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. În perioada 2000 – 2002 a îndeplinit funcția de procuror șef al Biroului de cooperare internațională și programe din cadrul Secției de reprezentare și cooperare internațională din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Din anul 2010 este vicepreședinte al Rețelei Europene Anticorupție (EPAC/EACN). Din 2004 este membră a delegației României la Grupul de State împotriva Corupției (GRECO), organism în cadrul Consiliului Europei. 

Anca Jurma este doctor în Drept, la Universitatea din București, Facultatea de Drept.
 
La puțin timp de la anunțul revocării, Ministerul Justiției a afirmat că va începe selecția pentru propunerea în funcția vacantă de procuror-șef al DNA, care se va desfășura până pe 30 iulie.