ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătoarea Dana Gîrbovan, președinta UNJR, a reacționat la vestea că astăzi ar putea fi desecretizată arhiva SIPA, printr-o Hotărâre de Guvern. Magistratul consideră că acest lucru nu se poate face fără o consultare și o dezbatere publică.

”Solicit public premierului Grindeanu să nu emită vreo hotărâre de guvern cu privire la așa-zisa "desecretizare" a arhivei SIPA, iar dacă a făcut-o deja să nu o trimită la Monitorul Oficial. Este inadmisibil ca ministrul justiției Tudorel Toader să propună o hotărâre de guvern cu privire la soarta acestei arhive fără să se consulte în prealabil cu magistrații și fără ca această hotărâre de guvern să fie supusă dezbaterii publice. Precedentul ministru al justiției Raluca Prună a mințit opinia publică când a spus că din 2006 nu s-a intrat în această arhivă. Tot ea a spus că anumite documente cu "interes operativ" vor fi transmise la servicii, ceea ce este inadmisibil.
 
Ministrul justiției Tudorel Toader trebuie să facă publice - așa cum a promis - toate rapoartele, ordinele, procesele verbale și orice alte înscrisuri există cu privire la această arhivă.
 
De peste 12 ani s-a mințit public în legătură cu această arhiva și toți românii trebuie să știe adevărul în legătură cu ea.
 
După ce aflăm ce s-a întâmplat în toți acești ani cu această arhivă vom discuta despre ce să facem cu ea. Link-ul de mai jos arată că această hotărâre de guvern nu a fost pe agenda publică a ședinței de guvern. Este inadmisibil ca un asemenea act normativ să fie emis de guvern, la propunerea ministrului justiției, cu o totală lipsă de transparență.
Solicit încă odată Guvernului să revina asupra acestei hotărâri și să o supună dezbaterii publice înainte de a o publica”, a scris președintele UNJR pe Facebook.
 
Premierul Sorin Grindeanu a anunțat miercuri că o hotărâre de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA se află pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de miercuri a Executivului.  „E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astăzi adoptăm hotărârea de Guvern”, a declarat Grindeanu, la începutul ședinței Executivului de miercuri, citat de Agerpres.