ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătoarea Cristina Tarcea, președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, i-a trimis senatorului Claudiu Manda, președinte al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului  pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, o scrisoare deschisă referitoare la existența protocoalelor clasificate.

„Ca o consecință a măsurilor dispuse de Consiliul Superior al Magistraturii, în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție au fost efectuate verificări cu privire la existența unor protocoale clasificate de cooperare. 

Rezultatul verificărilor s-a concretizat în identificarea unui singur protocol cu caracter clasificat încheiat în anul 2009 între Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații, protocol ale cărui efecte au încetat prin intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură penală la data de 1 februarie 2014.

Protocolul a fost transmis Consiliului Superior al Magistraturii și, în vederea declasificării acestuia, au fost solicitate avizele celorlalte instituții semnatare, respectiv Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciului Român de Informații.

În ziua de 23 aprilie 2018 au apărut informații în spațiul public referitoare la o declarație a dvs. potrivit căreia ar exista două protocoale încheiate de Înalta Curte - cel din anul 2009, semnat de reprezentanți ai celor trei instituții și un alt protocol, pentru care nu se menționează cu claritate anul încheierii și instituțiile semnatare.

Potrivit informațiilor din spațiul public, dvs. ați fi susținut că acest din urmă protocol, care ar fi ajuns în posesia Comisiei, este încă în vigoare.

Având în vedere faptul că, așa cum am arătat, în arhivele instanței supreme nu este evidențiată existența unui al doilea protocol, vă adresez rugămintea să aveți amabilitatea să-mi trimiteți instituțional cel de al doilea protocol la care ați făcut referire, despre care se susține că ar fi încă în vigoare, pentru a putea dispune măsurile care se impun în urma analizării acestuia.

Demersul meu este justificat de atitudinea mea consecventă de afla adevărul și de a înlătura orice eventuale suspiciuni ori acuzații nefondate ce ar putea plana asupra corpului de judecători din care fac parte.

Vă asigur, domnule Președinte, de deplina mea considerație și vă mulțumesc anticipat pentru sprijinul acordat”, scrie judecătoarea Cristina Tarcea.

Claudiu Manda, președintele Comisiei parlamentare de control al SRI, a susținut ieri că există două protocotoale încheiate de SRI cu ÎCCJ: un protocol SRI - ÎCCJ și unul SRI - ÎCCJ - Parchetul General. Dezvăluirea a fost făcută pentru jurnalista Sorina Matei.