ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea de Apel București a hotărât definitiv (prin Decizia nr. 2095/09.04.2019, în dosarul nr. 29553/3/2018) că salariul fostului director interimar al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de pretutindeni este ilegal, transmite Romanian Global News

Soluția Tribunalului București, pe care Curtea de apel o confirmă, anulează actele prin care Nicolae Brânzea își mărise salariul în două etape, ajungând în câteva luni de la 7.418 lei (la 31 iunie 2017), la 17.124 lei (la 1 ianuarie 2018).

Prima oară, începând cu 1 ianuarie 2017, salariul directorului general adjunct al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi s-a majorat de la 7.418 lei, la 12.974 lei, deși Legea cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu prevedea nicio majorare a salariilor începând cu acea dată.

A doua oară, începând cu 1 ianuarie 2018, salariul directorului general adjunct al instituției a ajuns, de la 12.974 lei, la 17.124 lei, depășind limita de 10.880 lei, prevăzută de legea salarizării până în 2022. 

La revenirea în funcție a directorului general Eugen Popescu, acesta i-a solicitat directorului adjunct intrarea în legalitate a salarizării sale. Nicolae Brânzea a refuzat, instituția fiind nevoită să se adreseze instanțelor de judecată cu această pricină. Decizia definitivă a Curții de apel București confirmă faptul că Nicolae Brânzea a încălcat dispozițiile legale, însușindu-și fraudulos sume mari de bani din bugetul public.

Profitând de o altă perioadă de interimat la conducerea Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, pe fondul absenței directorului general pe caz de boală, Nicolae Brânzea i-a concediat atât pe consilierul juridic care instrumentase acțiunile judiciare pentru restabilirea legalității, cât și pe responsabilul cu controlul financiar preventiv propriu, care sesizase majorările salariale în cauză.

După ce directorul general Eugen Popescu, la revenirea în funcție în iunie 2018, i-a scăzut salariul directorului adjunct, aducându-l în limitele legii, acesta din urmă a întreprins mai multe acțiuni împotriva superiorului său, invocând presupuse nereguli în echivalarea studiilor făcute în străinătate de directorul general.

Campania de presă instrumentată de Nicolae Brânzea încearcă să convingă și că Eugen Popescu ar fi inițiatorul unui proiect de schimbare a Hotărârii de Guvern privind organizarea și funcționarea Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a pus-o în dezbatere publică. Principala schimbare ar fi aceea că Institutul ar reveni la atribuțiile avute inițial, pe vremea când funcționa ca Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" și se ocupa exclusiv de comunitățile istorice. Proiectul de modificare a H.G. privind organizarea și funcționarea Institutului Eudoxiu Hurmuzachi a fost inițiat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și vine să elimine suprapunerile dintre Minister și Institut, potrivit sursei citate.

Modificarea respectivei Hotărâri de Guvern ar conduce la partajarea competențelor între Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, evitând dubla finanțare. Astfel, M.R.P. ar urma să se concentreze pe diaspora, iar I.E.H., pe comunitățile istorice românești și pe nevoile celor peste 6 milioane de români din jurul României, îndeplinindu-și astfel misiunea pentru care a fost inițial înființat.