ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei șapte violatori din Vaslui care au scandalizat opinia publică în 2015 violând o fată până la leșin se numără printre beneficiarii recursului comensatoriu, trei dintre ei pregătindu-se de liberarea condiționată.

 Aceștia au fost condamnați în 2015 la pedepse cuprinse între 6 și 10 ani de închisoare.

Toți cei șapte tineri sunt în prezent încarcerați în Penitenciarul Vaslui, executându-și pedepsele în regim semideschis. Primii trei care urmează a înainta cererile de liberare condiționată sunt cei trei tineri care și-au recunoscut faptele, fiind condamnați în baza acordurilor de recunoaștere.

Surse din cadrul Penitenciarului Vaslui au precizat, pentru Adevărul, că Ioan Surleac, inculpatul care a primit pedeapsa cea mai mică, de șase ani de închisoare,, va fi propus pentru eliberarea condiționată în luna februarie, în timp ce Alin Rotaru și Bogdan Boicu, condamnați la 6 ani și 4 luni, respectiv 6 ani și 6 luni, vor fi propuși pentru eliberare condiționată după jumătatea anului în curs.

Din punct de vedere calendaristic, cei trei tineri nu au executat, până în prezent, decât jumătate din pedepsele primite, însă au câștigat zile de libertate în baza recursului compensatoriu, urmare a condițiilor grele de detenție invocate. Inițial, cei șapte tineri au fost încarcerați la Penitenciarul Iași, unde au executat pedepsele în regim închis. Acolo s-au plâns de condițiile grele de detenție. Pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiții precare, deținuților, potrivit legii, li s-au acordat 6 zile ca fiind executate.

Cei șapte tineri, originari din localitatea Văleni, au fost arestați preventiv pe 12 noiembrie 2014, fiind acuzați că au violat ore în șir o elevă de 18 ani, pe care au acostat-o pe drumul de întoarcere de la școală spre casă. Ulterior, pe 9 aprilie 2015, au fost plasați în arest la domiciliu, măsură care a fost înlocuită cu controlul judiciar pe 22 iunie 2015. Pe 17 august 2015, pe fondul indignării fără precedent stârnite în rândul opiniei publice, cei 7 tineri au fost rearestați o dată cu pronunțarea sentinței de fond. Pe 11 noiembrie 2015 Curtea de Apel Iași a pronunțat sentința definitivă în acest caz și a decis pedepse mai mari pentru toți inculpații, cuprinse între 6 și 10 ani. Din condamnări, urma să se scadă cele aproape 12 luni de arest preventiv și arest la domiciliu. Până în prezent, cei 7 tineri din Văleni au executat aproximativ 36 de luni de închisoare.

Niciunul dintre ei nu a achitat daune morale victimei, deși instanța i-a obligat să-i plătească 70.000 de lei despăgubiri.