ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) arată, într-un comunicat, că Asociaţia Magistraţilor Europeni pentru Democraţie şi Libertate (MEDEL) şi-a declarat susţinerea pentru acţiunile întreprinse de magistraţii din România.

Implicarea dincolo de limitele legii în procesul judiciar a Serviciului Român de Informaţii (SRI), prin folosirea de agenţi sub acoperire printre magistraţi şi prin considerarea instanţelor ca fiind "câmpuri tactice” în care serviciile secrete întreprind operaţiuni specifice, a generat o profundă îngrijorare în legătură cu independenţa justiţiei în România, se afirmă într-o rezoluţie adoptată în unanimitate de MEDEL - Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés – pe data de 23 mai 2015, în Atena, Grecia.

Îngrijorări similare privind independenta sistemului judiciar au fost deja exprimate în repetate ocazii în ultimele două săptămâni de către judecători, procurori, avocaţi şi societatea civilă din România, potribit b1.ro.

Reacţiile au fost cauzate de declaraţiile generalului Dumitru Dumbravă, directorul direcţiei juridice a SRI, potrivit căruia instanţele reprezintă un "câmp tactic” în care serviciile secrete desfăşoară operaţiuni specifice până "la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”.

Acest lucru "a dezvăluit faptul ca SRI este implicat în procesul judiciar împreună cu procurorii şi judecătorii, ceea ce este profund incompatibil cu standardele europene comune privind independenţa justiţiei”, se afirmă în rezoluţie.