ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am primit la redacție și postăm scrisoarea deschisă a doamnei Simona Niculescu, adresată magistraților români, ca urmare a nominalizării Cristinei Guseth pentru funcția de Ministru al Justiției. Puteți să ne trimiteți și voi părerile sau comentariile voastre pe adresa: contact@activenews.ro.
 
Iată textul:

OPRIȚI TIMPUL ! Clipa asta minunată....

În atenția magistraților români

Am trăit 30 de ani în Franța, la Paris, m-am întors în țara mea cu încrederea că aici voi putea să-mi cresc copiii în rânduiala noastră. 

Asist acum cu un profund dezgust la numirea primului guvern de „tehnocrați” din țara noastră. Sunt absolut siderată de personajele care sunt propuse pe post de miniștrii (uitându-se cu desăvârșire de bubele lor penale) din România.

Putem vorbi de Petre Tobă, un lefegiu care a intrat la MAI (pe nu se știe ce considerente), a rămas acolo, abținându-se cu grijă să ia vreo atitudine în cazul gropilor ucigașe de pe șoselele patriei, care recent au condus pe ultimul drum un motociclist al Poliției Române. Mai putem vorbi de domnul ministru de Externe Lazăr Comănescu (atât de extern încât numai interesele României nu le reprezintă) care a fost în mijlocul scandalului pavilionului românesc înstrăinat, o premieră mondială.

Dar voi vorbi mai mult de Ministerul Justiției, deoarece constituie pentru mine, personal, o foarte mare problemă cine îl va dirija. De ce ? Haideți să vă explic.

Nu am nimic împotriva „societății civile”, din care fac mai mult sau mai puțin parte, chit că nu dețin ONG finanțat (de aici sau de aiurea). Dar îmi dau cu părerea în diverse probleme, prin presă, deci pot reprezenta și eu oareșcum această societate civilă. 

Dacă domnii Iohannis, Cioloș voiau cu tot dinadinsul (ceea ce nu cred) să ajute „societatea civilă”, ar fi micșorat taxele obligatorii la înființarea unui ONG, ar fi adăugat un alineat acolo la legea transparenței decizionale precum care ministerele, celelalte emanații ale „statului” să fie obligate să răspundă la cererile nostre de informații publice sub o sancțiune oarecare (automată), nu să mai fim noi nevoiți să ne judecăm ani de zile pentru a obține o informație ce era publică PRIN LEGE.

Dar nu, asta nu le place. Vin cu numirea unei oarecare doamne Guseth la ministerul justiției. Ce contează că n-are studii juridice, că nu ar ști să răspundă nici măcar la 3 întrebări de-ale mele (simplu justițiabil) ? E bună și gata, mai încearcă să ne și convingă că ar fi la cererea „străzii” această numire.

Doamnelor, domnilor judecători, fac parte din cei ce au încredere în justiția românească. Vă implor, lăsați-mă să mai copilăresc, să-mi pot păstra această încredere !

La peste 30 de ore de la numirea acelei doamne la Ministerul Justiției, am găsit în spațiul public NUMAI un comunicat de presă a Uniunii Naționale a Judecătorilor din România care să se minuneze de această numire. CSM-ul a tăcut prudent. Celelalte organisme de profesioniști ai dreptului (printre care uniunea barourilor), la fel. Probabil din frica de a supăra stăpânii. Acum iată că a apărut știrea că a fost unsă de către comisiile de specialitate din Parlament, cu toată lipsa ei de știință de carte.

Mă întreb cum vă simțiți voi magistrații, știind că dacă ar trebui să puneți o întrebare tehnică Ministrului vostru, ar trebui s-o traduceți în cuvintele ei simple. Cum m-aș simți eu dacă aș fi judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție și nu aș fi făcut nimic pentru a împiedica această aberație ? În mod sigur, nu m-aș simți bine. Dacă nu v-ați opus de frica „stăpânilor” (actuali sau viitori), sunteți cu atât mai condamnabili.

Noi, justițiabilii, nu mai avem nimic de pierdut. Din toate țările pe care le-am vizitat, nu am întâlnit grad mai mare de nemulțumire populară împotriva guvernării decât în România. Este imposibil să nu știți acest lucru, aveți și dumneavoastră familie, pe la țară, pe la oraș. 

Acum, în ceasul al doisprezecelea, fac apel la responsabilitatea magistraților din întreaga țară. Veți avea de judecat în continuare procesele românilor, cu electronista în fruntea ministerului. Electronistă căreia dacă-i pune un justițiabil două întrebări de drept, nu ar ști să răspundă. 

Uniunea Națională a Judecătorilor din România făcea astăzi un apel la mass-media să transmită pe toate canalele audierea ministrului justiției, căreia își propunea să-i pună întrebări (despre drept). Nu am văzut să se fi adus la îndeplinire acest lucru, a fost „unsă” repede repede, cu ușile închise.

LUAȚI ATITUDINE ! Intrați în grevă, faceți orice vă permite legea pentru a obține în fruntea Ministerului Justiției un MAGISTRAT, un om care cunoaște dreptul, nu o diletantă. Dar pentru numele lui Dumnezeu, FACEȚI CEVA ! 

Fiți maturi, gândiți-vă bine ! Dacă nici în justiție nu mai putem avea încredere noi românii, cu toții vom pătimi. Și noi, dar și dumneavoastră. Copiii dumneavoastră vor crește printre noi, așa amărâți cum am devenit, chiar dacă vor deveni procurori, magistrați, avocați. Vor împărți de voie de nevoie aceeași soartă ca a noastră.

Am rugămintea să traduceți pentru doamna ministră a justiției (în limbaj juridic, precum legea vă obligă) cuvintele simple ale justițiabilului ce sunt, deoarece doar atât mai pot spune. entru a-i face plăcere domnului președinte Iohannis, să înțeleagă pe deplin cât de mult ne place guvernul de „tehnocrați”, le voi scrie în nemțește : „RAUS ! SCHNELL !”

Vă rog, vă implor, nu ne aduceți în situația de a ne adresa dumneavoastră în sălile de judecată cu „Doamna Fă” sau „Domnul Bă” ! Dacă ne lăsați numai pe noi justițiabilii să vă facem rost de un ministru al Justiției mai acătării, nu vă vom uita, credeți-mă. Și nu ne veți putea amenda pe acest temei, veți vedea !

Simona Niculescu