ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Transparența este ca un medicament prin care poate fi vindecată corupția, a declarat secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, la o întâlnire cu ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, care a avut loc, marți, la Guvern.

 Potrivit unui comunicat al MCPDC, transmis AGERPRES, cele mai recente măsuri pentru creșterea transparenței și practicarea bunei guvernări luate de Executiv au fost discutate cu organizațiile neguvernamentale și mediul de afaceri, marți, la Guvern, în cadrul unei întâlniri comune a ministrului Violeta Alexandru cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene.

Paraskevi Michou a fost interesată de măsurile active pentru creșterea transparenței și practicarea unei bune guvernări în România, arată sursa citată.

„Prezența doamnei secretar general este legată de modul în care experiența europeană privind transparența poate să sprijine rezultatele concrete, obținute de Guvernul României în această materie, existând un interes evident al instituțiilor europene pentru evoluțiile din România în domeniul guvernării participative, inclusiv în direcția creșterii transparenței privind deciziile privind politicile publice", se spune în comunicat.

Conform MCPDC, cu acest prilej, Paraskevi Michou a afirmat că eforturile în domeniul transparenței trebuie să continue și după alegerile din acest an.

„Transparența este ca un medicament prin care putem vindeca corupția. Eforturile în domeniul transparenței întreprinse de echipa Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic trebuie să continue și după alegerile din acest an. Acest Guvern a stabilit un standard al transparenței decizionale demonstrând, prin măsurile întreprinse, faptul că guvernarea trebuie să fie participativă", a afirmat aceasta.

Totodată, cea mai recentă măsură în domeniul transparenței este inițiativa MCPDC, aprobată săptămâna trecută de Guvern, de creare a Registrului Unic al Transparenței Intereselor (RUTI) la nivelul Executivului. RUTI este o soluție prin care decidenții pot să cunoască și să implice grupurile specializate din societatea civilă pe tot parcursul procesului de elaborare a politicilor publice. Platforma online ce va susține tehnic acest demers se va lansa la jumătatea lunii octombrie.

„Actuala formă a Registrului Unic al Transparenței Intereselor, aprobată de curând de Guvern, arată angajamentul Executivului față de obiectivul final, acela al practicării unei bune guvernări care să ducă, în final, la creșterea calității politicilor publice. Acest demers trebuie să continue în anii ce vor urma, RUTI reprezentând una dintre principalele măsuri de prevenție prevăzute în Strategia Națională Anticorupție, abordare prin care am asigurat minime condiții ca principalele inițiative în domeniul transparenței ale actualului Guvern să continue", a spus, în cadrul întâlnirii, ministrul Violeta Alexandru.

La discuția cu oficialul Comisiei Europene au fost invitați și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale, respectiv Centrul pentru Jurnalism Independent, Funky Citizens, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Transparency International România, dar și ai structurilor asociative ale companiilor: AmCham, Consiliul Investitorilor Străini și Asociația Registrul Român de Lobby, se mai spune în comunicatul citat.