ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patru cetățeni israelieni sunt anchetați de DIICOT pentru spionarea comunicațiilor și tentative de compromitere a Laurei Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, conform riseproject.ro.

Doi dintre suspecți, Dan Zorella și Avi Yanus, foști ofițeri de informații, sunt co-fondatori și directori executivi ai firmei israeliene de investigații private Black Cube, companie în care a activat Meir Dagan – fost director Mossad (spionajul israelian) în perioada 2002-2011.

Potrivit procurorilor, aceștia împreună cu mai mulți angajați ai companiei Black Cube, printre care Ron Weiner și David Geclowicz, "au constituit un grup organizat în vederea comiterii mai multor infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice constând în efectuarea de multiple apeluri cu caracter amenințător (…) precum și atacuri de tip phishing (înșelătorii electronice – n.n.) în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii conturilor de poștă electronică, activițăți urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept al conținututului acestuia”.

Meir Dagan, fostul șef al Mossad între anii 2002 și 2011, a fost președintele de onoare al firmei până acum două săptămâni, când a murit (17 martie 2016). În afacere, activează mai mulți foști ofițeri de spionaj și contraspionaj din Israel.

Surse judiciare au declarat că asupra procurorului șef al DNA "s-au exercitat acte de hărțuire în vederea intimidării", fiind intreprinse activități de spionare a comunicațiilor, în special în rândul unor persoane apropiate Laurei Codruței Kovesi, anunță Mediafax.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticoruție, Codruța Kovesi, a declarat că presiunile foștilor agenți Mossad au reprezentat "o încercare nereușită de intimidare" și în prezent se fac investigații într-un dosar aflat pe rolul unei alte unități de parchet.

"Este un dosar în curs la altă unitate de parchet, în care nu am calitate. A fost o încercare nereușită de intimidare", a declarat Laura Codruța Kovesi.

Persoanele care ar fi exercitat "actele de hărțuire în vederea intimidării" ar fi foști agenți ai serviciului de informații externe al Israelului, Mossad.

Președintele Comisiei SRI, Georgian Pop, a declarat că investigația făcută de DIICOT cu privire la spionarea șefei DNA de către foști agenți Mossad arată că instituțiile își fac treaba.

"Ori de câte ori procurorii tranșează o investigație rolul Parlamentului încetează, deci fiind la DIICOT acest proces în desfășurare nu pot să fac nici un comentariu. Este foarte bine că DIICOT investighează acest caz, dar ce este foarte important este că instituțiile din România își fac treaba și apără cetățenii români, indiferent dacă este vorba despre șeful DNA sau alt cetățean de infracțiunile comise de organizații private din alte state împotriva drepturilor și libertăților unor cetățeni români", a declarat președintele Comisiei pentru controlul SRI, deputatul PSD Georgian Pop.