ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, a sesizat Inspecția Judiciară în cazul apelului către parlamentari al președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, să refuze să se mai pronunțe pe cererile DNA până la finalul legislaturii.

„Având în vedere solicitarea publică conținută în documentul intitulat Apel către parlamentari, publicat pe pagina oficială de internet a Senatului României, la 16 octombrie, sub semnătura președintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, precum și mesajele promovate în cadrul unor serii de apariții mediatice recente, prin care domnia sa reia apelul către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunța în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind CSM, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării cu celeritate a verificărilor necesare pentru a stabili dacă, prin afirmațiile asumate instituțional de președintele Senatului României și dezbaterea mediatică subsecventă a acestora, a fost adusă atingere independenței justiției în ansamblul său”, se arată într-un comunicat al CSM.


Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut apel, duminică, la parlamentarii din ambele Camere "să refuze a se mai pronunța în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA".

„Dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu este nicio urgență și ele pot să mai aștepte ca viitorul Parlament să se pronunțe", a precizat Tăriceanu. Șeful Senatului a spus că nu se mai pot accepta „judecăți cu măsură dublă".

„Când DNA trimite la repezeală un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie să se conformeze, pentru că altfel sunt certați de președintele Iohannis și de alți membri ai corului prezidențial. Simultan, cei suspectați de DNA sunt supuși unor presiuni de a demisiona. Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-șef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei și codurilor de integritate s-au uitat în altă parte și au uitat principiile valabile doar pentru ceilalți", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.

El a menționat că este cunoscută poziția sa potrivit căreia DNA „nu mai slujește demult Justiția, ci, în spatele paravanului luptei necesare și legitime cu corupția, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții".

Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle și trâmbițe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanțe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care și-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidați nedoriți și incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare. Întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenția procurorilor de la DNA, coincidență, cu doar 2 luni înainte de alegeri. Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA, a susținut președintele Senatului.Cu această motivare, el a făcut „un apel către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunța în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA", subliniind că, „dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu este nicio urgență și ele pot să mai aștepte ca viitorul Parlament să se pronunțe".