ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful DGIPI (fostul Doi și-un sfert), Rareș Văduva, va fi înlocuit luni din funcție, a declarat, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

"Domnul Rareș Văduva, secretar de stat în MAI, va fi înlocuit de premierul Dacian Cioloș în cursul acestei zile", a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, potrivit Agerpres.

Rareș Văduva a fost numit în această funcție printr-o decizie a premierului Dacian Cioloș, publicată, pe 10 februarie, în Monitorul Oficial.

Luni dimineață, Rareș Văduva s-a prezentat la DNA pentru a fi audiat într-un dosar de corupție. Potrivit unor surse judiciare, Rareș Văduva este urmărit penal pentru abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției.

Sursele citate au arătat că acuzațiile au legătură cu o cauză disjunsă din dosarul în care a fost trimis în judecată fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

Rareș Văduva, șef al DIPI, este acuzat de procurorii DNA că, prin aprobarea unor rapoarte, a schimbat destinația unor fonduri alocate pentru cheltuieli operative către cheltuieli de protocol, dar și că a refuzat, cu încălcarea legii, declanșarea procedurii de declasificare a unor înscrisuri în scopul excluderii probelor.
 
Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de următoarele persoane cu funcții de conducere în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI):

 - Rareș Văduva, comisar șef, la data faptelor subsecretar de stat la DIPI, ulterior și în prezent șef al DIPI, cu rang de secretar de stat, pentru deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, toate în formă continuată, precum și favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției;

 - Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al DIPI, pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate în formă continuată, precum și două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată;

 - Gelu-Marin Oltean, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al DIPI, pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu;

 - Nelu Zărnică, chestor principal de poliție, la data faptelor șef adjunct al DIPI, pentru deturnare de fonduri în formă continuată, fals intelectual și uz de fals, în formă continuată;

 - Gheorghe Popa, comisar șef de poliție, la data faptelor șef adjunct al DGIPI (structură operativă a DIPI), pentru deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu, toate în formă continuată și delapidare;

 - Ioan-Dorin Popa, comisar șef, la data faptelor șef adjunct Diviziune administrativă a DIPI, pentru deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu, toate în formă continuată.