Bulevardul Victoriei, colț cu strada Justiției, la doi pași de Universitate și peste drum de sediile U.S.R. și P.R.M., în centrul istoric al Sibiului.

Aceasta e localizarea Palatului Justiției, sediu inițial al Tribunalului, Judecătoriei și Procuraturii, clădire a cărei construcție a fost începută sub Imperiul Austro-Ungar, la anul 1904, și finalizată în doar 3 ani, cu tehnica din perioada Belle Epoque (sec. al XIX-lea). La un secol și ceva distanță, clădirea va intra în reparații capitale, sistate din cauza clasării acesteia ca „monument istoric”, statut care impune norme suplimentare de protecție, deci alte proceduri de renovare, la costuri mai mari. Din 2011 și până în prezent, clădirea în care a funcționat Tribunalul și Judecătoria Sibiu a rămas în șantier, iar șantierul, în paragină. Un Titanic de zid, fără uși și fără ferestre, martor mut al monumentalei incapacități administrative, tronează în centrul orașului în care conștiințele civice militează pentru Justiție, dar unde Justiția nu mai are casă de aproape 8 ani.

Conform publicației Turnul Sfatului, procesul de reabilitare a Palatului Justiției din Sibiu a început prin realizarea unei expertize tehnice în anul 2002, apoi a unui studiu de fezabilitate în 2007 (an în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, ocazie pentru renovarea unei întregi serii de clădiri istorice), atribuirea lucrării în 2011 și deschiderea șantierului în toamna aceluiași an. Deși termenul de finalizare ar fi trebuit să fie de 3 ani, după primul an de la începerea lucrărilor, acestea au fost sistate, fiind scoase la iveală probleme de structură (vicii ascunse), nedepistate de expertiza inițială: clădirea avea nevoie de consolidări mai ample. Între timp, Direcția Județeană pentru Patrimoniu reușise clasarea Palatului Justiției ca monument istoric, ceea ce a impus un nou studiu de fezabilitate și aprobarea unor noi indicatori tehnico-economici de către Guvern, fapt care a ținut șantierul pe loc încă doi ani. Modificându-se contractul, suma inițială de 15,9 milioane lei a fost ridicată la 23 milioane lei și obiectul contractului, limitat doar la consolidarea clădirii. Astfel, deși contractul inițial ar fi trebuit dus la îndeplinire până în luna mai 2014, lucrările de consolidare erau programate să înceapă abia în iulie 2013, conform Avocatura.com  Cum împrumutul acordat  în 2006 de Banca Mondială către Ministerul Justiției din România pentru reabilitarea sediilor mai multor instanțe din țară a fost revizuit în 2010 și a expirat câțiva ani mai târziu, finanțarea s-a sistat. Lucrările de consolidare previzionate pentru iulie 2013 aveau termen de finalizare 23 februarie 2016, dar șantierul a fost din nou întrerupt, de această dată de un litigiu dintre constructor și Ministerul Justiției, din cauză că întreprinzătorul cerea 15600 lei pentru lucrări întreprinse și nedecontate, conform Turnul Sfatului.

Lucrările de consolidare, costând 23 milioane lei, au fost întrerupte în 2015, șantierul intrând „în conservare”, conform Adevărul. Pe de altă parte, în decembrie 2016 a fost semnat un contract pentru lucrări de arhitectură, compartimentări interioare, finisaje și dotări, în valoare de 28,74 milioane lei, cu un termen de finalizare de un an și jumătate. Un nou împrumut de la Banca Mondială este acordat în februarie 2017 pentru finanțarea lucrărilor, în contextul în care vechiul acord, prelungit deja, se încheia în 31 februarie 2017. Contracte și amânări ulterioare dădeau ca dată-limită luna iunie 2019, imposibil de respectat pentru că lucrările sunt efectuate abia în proporție de 10% iar firma-dirigintă de șantier a reziliat contractul, noul orizont de așteptare fiind fixat de Ministerul Justiției undeva prin 2022.

Între timp, după două schimbări de sediu provizoriu, Tribunalul și Judecătoria Sibiu riscă să rămână din acest an fără clădire, dacă nu va fi prelungit contractul dintre Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Justiției, care expiră în 19 mai 2019 și care oferea dreptul de folosință pentru 5 ani a imobilului M.Ap.N. de pe Calea Dumbrăvii nr. 30, precizează Turnul Sfatului.

Conform ziarului Tribuna, care îl citează pe Adrian Emil Hancăș, vicepreședintele Curții de Apel Alba-Iulia (sub autoritatea căreia sunt arondate instanțele din jud. Sibiu), renovarea sediului inițial al Tribunalului și Judecătoriei Sibiu a depășit termenul de executare previzibil, Banca Mondială a retras finanțarea, iar lucrările sunt blocate până la finalizarea unui proces civil cu fostul constructor. În prezent se caută asigurarea unei finanțări de la Bugetul de Stat, dar resursele sunt limitate, din cauză că mai multe sedii de judecătorii din țară se află în șantier.

Alocarea unor fonduri suplimentare, închirierea unui nou sediu sau prelungirea găzduirii în fosta cazarmă sunt câteva opțiuni pentru ieșirea din impas, însă decizia atârnă exclusiv de autoritățile centrale. Oricare dintre variantele enumerate ar putea salva situația, dar fără să o rezolve definitiv.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews