ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


OMV Petrom a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, în cazul minorului găsit mort lângă o sondă de extracție a țițeiului ce aparține companiei austriece, arată un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În rechizitoriu, procurorii arată că "moartea minorului a fost violentă și s-a datorat insuficienței respiratorii acute survenită în cursul unei intoxicații acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivația din coloana de exploatare a sondei Ariceștii Rahtivani".

Tânărul a murit inhalând gaze de sondă, iar tragedia a avut loc "întrucât locul în care se aflau ventilul și capătul derivației din coloana de exploatare a sondei Ariceștii Rahtivani nu era împrejmuit și nici semnalizat în mod corespunzător așa cum inculpata, societatea comercială anterior menționată, ar fi trebuit să procedeze".

 Procurorii susțin că OMV nu a respectat legea.

"Astfel, inculpata S.C. OMV PETROM S.A., prin nerespectarea dispozițiilor legale și a normelor și măsurilor generale de comportament uman adecvate activității desfășurate, respectiv prin neîmprăjmuirea cu gard a beciului sondei mai sus menționate, a permis deschiderea ventilului de la derivația din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea minorului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis și încuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul victimei, ca urmare a inhalării de către aceasta a gazelor eliminate în atmosferă. 

Nerespectarea de către S.C. OMV PETROM S.A. a normelor și măsurilor la care am făcut referire recomandau instalarea unor bariere de protecție acolo unde amplasamentele nesupravegheate se află aproape de o așezare umană, având rolul de a preveni vătămarea corporală a unor persoane sau pierderea de vieți omenești, norme a căror nerespectare a condus la decesul minorului F.M.I.Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare, Judecătoriei Ploiești".
 
Un copil de 10 ani a fost găsit mort, pe 27 februarie 2014 lângă o sondă a OMV Petrom din comuna Ariceștii Rahtivani. Marian Furcelea avea aproape 10 ani se oprise la sonda respectivă pentru a-și încerca o pereche de încălțări, primite de pomană de la o bătrână de care mama sa avea grijă.