Societatea Timișoara salută decizia Curții Constituționale a României legată de interzicerea interceptării convorbirilor de către SRI în cadrul anchetelor penale, arată un comunicat de presă postat pe siteul oficial.

"Societatea Timișoara își manifestă deplinul acord în legătură cu sensul interpretării deciziei Curții Constituționale a României, care afirmă în mod corect că Serviciul Român de Informații nu poate efectua acte de urmărire penală, precum și acordul în legătură cu transferul de procedură prin care, indiferent de fază și mod de realizare, inclusiv aceea de interceptare a convorbirilor, aceasta cade exclusiv în sarcina Poliției judiciare sub supravegherea procurorului. Totodată, salutăm soluția găsită în punerea în practică a deciziei de către Guvern și CSAT”, se arată în comunicat.


De asemenea, membrii acesteia solicită SRI să comunice situația mandatelor de urmărire și interceptare executate până în prezent, atât în cazul anchetelor de corupție, cât și în cele privind securitatea națională.

"Odată cu intrarea în litera și spiritul Constituției a activității de interceptare a convorbirilor, Societatea Timișoara solicită, în lumina transparenței democratice, ca Serviciul Român de Informații să informeze cu celeritate publicul cu privire la situația mandatelor de urmărire și interceptare a convorbirilor executate până în prezent, precum și cu privire la finalitatea acestora (atât în cazurile actelor de corupție, cât și cele privind securitatea națională). În mod concret, solicităm să se comunice în câte dosare penale din ambele categorii au fost utilizate mijloacele de ascultare ale SRI, până la intrarea activității sale în limitele constituționale. Totodată, solicităm ca prin modificarea reglementărilor privind activitățile de supraveghere tehnică, prin realizarea acestora pentru dosarele penale de către polițiști sub supravegherea procurorului, interceptarea convorbirilor sub supraveghere judicară să nu fie probă constitutivă în cercetarea penală, ci să fie complementară acesteia, respectându-se astfel prezumția de nevinovăție”, arată reprezentanții Societății Timișoara.
 
Societatea Timișoara este o asociație non-guvernamentală, fondată de către participanți la evenimentele din decembrie 1989 de la Timișoara.

" Scopurile principale ale Societății sunt: apărarea drepturilor omului, promovarea și susținerea unei reale democrații în spațiul căreia libertatea cuvântului este de o importanță vitală. Acțiunea publică a Societății are așadar în vedere înainte de toate promovarea valorilor democratice, apărarea drepturilor omului, informarea corectă și nepărtinitoare a opiniei publice interne și internaționale, exprimarea liberă a opiniilor, stimularea gândirii libere și critice în întreaga viață politică, socială și culturală", se afirmă pe pagina oficială a ONG-ului.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews