ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Tatăl polițistului Bogdan Gigină – care a murit în misiune în timp ce-i asigura escorta fostului vicepremier Gabriel Oprea - spune că dorește să de facă dreptate și să iasă la lumină adevărul, însă la zece luni de la accident, dosarul este încă nefinalizat și ancheta trenează, relatează News.ro.

Despre accidentul din 20 octombrie 2015, tatăl lui Bogdan Gigină spune că a avut loc în ora a 12-a a programului acestuia, care, deși trebuia să fie de opt ore, ajungea în unele zile și la 18 ore, „doar pentru a fi deplasat oficialul român de la restaurant la toaleta proprie și retur ballroom”.

În 20 octombrie 2015, polițistul Bogdan Gigină, de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit, la 28 de ani, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, agentul căzând cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală.

Deși Gabriel Oprea, care la data accidentului era vicepremier și ministru al Afacerilor Interne, a fost pus sub învinuire de procurorii DNA în 5 februarie, pentru că a beneficiat nelegal de coloană oficială în deplasări personale, dosarul nu este încă finalizat și trimis în instanță.

În ziua accidentului, Gabriel Oprea avea pe traseul de deplasare 27 de polițiști, dar și-a susținut tot timpul nevinovăția și a afirmat că nu a încălcat legea.

La zece luni de la accident, tatăl lui Bogdan Gigină spune că ancheta trenează, iar cazul polițistului Bogdan Cosmin Gigina „este un caz trecut în tăcere, un dosar nefinalizat încă”. Mai mult, bărbatul spune că Bogdan Gigină le ceruse în zadar superiorilor să nu meargă ca antemergător, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

„Puțini au rămas cei care nu au uitat moartea violentă a unui tânăr cauzată de neglijența, infatuarea unor oameni, deși mi-e greu să-i numesc ăă, "oameni", care folosesc coloana oficială în scopuri personale doar pentru că pot. (…) Pentru noi, părinții, singura vină a lui Bogdan este că s-a supus ordinului unor mizerabili, care habar nu au de regulamentul intern al instituției, precum și de legile acestei țări. Spun asta pentru că știu că în seara zilei de 20 octombrie 2015, Bogdan a refuzat să asigure traseul ca antemergător, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Cererea a fost făcută verbal către superiorii BPR care îl însoțeau în acea seară. Aceștia puteau conform legii 188/99 să îl retragă, dar indolența a fost prea mare. Ce contează că a murit un om care avea o viață înainte! Nimeni nu îndrăznea să facă asemenea cereri către Gabriel Oprea”, a scris tatăl lui Bogdan Gigină pe pagina acestuia de Facebook.

„Un alt lucru pe care nu și l-a amintit nimeni a fost accidentul colegului de schimb, antemergător în aceeași coloană a lui Gabriel Oprea, accident survenit tot într-o intersecție din București din cauza aceleiași "viteze reduse", cu doar câteva zile înainte de trecerea în neființă a lui Bogdan. Omul a rămas imobilizat timp de câteva săptămâni”, se mai arată în mesajul de pe Facebook.

Tatăl lui Bogdan Gigină mai spune că în 20 octombrie 2015 a fost desemnat fiul său pentru coloana oficială a lui Oprea, deși conform graficului de prezență din ziua aceea, polițistul avea program de opt  ore.

Acesta încheie cu o rugăminte adresată colegilor lui Bogdan Gigină să vorbească despre acest caz și să spună „doar adevărul”.

După aproape patru luni de la accident, în 5 februarie 2016, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost pus sub urmărire de procurorii DNA, fiind acuzat de abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis inițial de Parchetul Tribunalului București, trimis apoi Parchetului Înaltei Curți și în final DNA, întrucât fapta de abuz în serviciu este legată de folosirea coloanelor oficiale.

Gabriel Oprea a susținut, tot timpul după accident, că și-a făcut datoria și a respectat legea, iar miniștrii de Interne aveau la dispoziție mașini de poliție pentru siguranță, în baza unui plan.

Procurorii susțin că, în perioada în care a fost ministru de Interne, Oprea a fost însoțit de echipaje ale Poliției Rutiere „în cvasitotalitatea deplasărilor”, incluzând deplasările zilnice la sediul ministerului și cele săptămânale la ședințele de Guvern, vizite particulare, la sediile unor partide politice, la restaurant și când mergea acasă. Fostul demnitar a folosit coloana oficială de peste 1.600 de ori în perioada în care a fost ministru de Interne.

În luna mai, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, spunea că ancheta în dosarul lui Gabriel Oprea este aproape de finalizare și că procurorii depind de răspunsul unor instituții precum Ministerul de Interne, care trebuie să calculeze cât anume au costat deplasările fostului ministru Oprea în care acesta era însoțit de coloana oficială.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, declara, tot în luna mai, că este datoria Ministerului Afacerilor Interne să explice dacă și de ce întârzie să trimită documentele cerute de procurorii DNA în dosarul lui Gabriel Oprea.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews