ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, a afirmat luni că nu a discutat în Executiv sau cu Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă despre un proiect privind amnistia și grațierea, evidențiind însă faptul că "niște măsuri minime reparatorii trebuie să existe".

Secretarul general al Guvernului a fost prezent luni la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a fost întrebat dacă situația completurilor de 5 judecători de la Instanța supremă ar fi un argument pentru lansarea unui proiect de lege sau de ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea.

„Sigur că este o situație atipică. De câțiva ani de zile, cele mai importante completuri de judecată ale Înaltei Curți au funcționat și au fost compuse altfel decât a prevăzut legea și, din acest punct de vedere, cred că niște măsuri minime reparatorii trebuie să existe. Care sunt acelea nu aș putea să vă spun eu acum", a declarat Toni Greblă, conform Agerpres.

Întrebat dacă la nivelul Guvernului s-a discutat un astfel de proiect sau dacă a vorbit pe această temă cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu ori Liviu Dragnea, Greblă a răspuns:

„Eu nu am în atribuțiile demnității pe care o ocup problemele de justiție, astfel încât nu am auzit ca la nivelul Guvernului să fie purtată o astfel de discuție. (...) Vreau să vă spun că mai multe opinii mi-ați cerut dumneavoastră decât domnul președinte Dragnea, care nu a purtat nicio discuție cu mine, nici cu doamna premier nu am purtat o asemenea discuție".

În legătură cu decizia ÎCCJ de a amâna toate dosarele de la completurile de 5, Toni Greblă susține că nu există un blocaj în activitatea Instanței supreme.

"Față de decizia Curții Constituționale, Instanța supremă nu putea să adopte decât acest punct de vedere și anume să acorde termene administrative pentru mijlocul lunii ianuarie, pentru ca la începutul lunii ianuarie să procedeze la desemnarea în mod aleatoriu a celor două completuri de 5 judecători, așa cum a decis Curtea Constituțională. Este un lucru regretabil că s-a ajuns aici, dar de la mijlocul lunii ianuarie se va intra în legalitate și Instanța supremă va funcționa conform legii. De altfel, aș vrea să vă spun că nu există un blocaj la Înalta Curte, pentru că, în general, Înalta Curte acordă termene lungi", a precizat Greblă.

Șeful SGG a mai spus că, pentru dosarele soluționate deja începând cu anul 2014, există posibilitatea promovării unei căi extraordinare de atac, respectiv contestația în anulare, însă soluția este de la caz la caz.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis luni să amâne pentru luna ianuarie 25 de dosare aflate pe rolul completurilor de 5 judecători, printre care și cele în care sunt judecați, între alții, Liviu Dragnea, Victor Ponta, Toni Greblă, Sebastian Ghiță, Cristian Rizea, Viorel Hrebenciuc și Tudor Chiuariu.

Judecătorii din completul de 5 penal au declarat că vor acorda un termen administrativ pentru data de 14 ianuarie, având în vedere decizia Curții de Apel București prin care s-a dispus suspendarea tragerii la sorți a noilor completuri.