ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înalta Curte de Casație și Justiție  a decis să amâne, miercuri, decizia finală în dosarul în care Ioan Ficior, fost comandant al coloniei de muncă Periprava, este acuzat de infracțiuni împotriva umanității, informează Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Ioan Ficior a fost condamnat nedefinitiv pe 30 martie 2016 de Curtea de Apel București la 20 de ani de închisoare.

Ficior a fost acuzat că, în virtutea funcțiilor de comandant și locțiitor de comandant deținute în perioada 1958-1963, a introdus și coordonat un regim de detenție represiv, abuziv, inuman și discreționar împotriva categoriei deținuților politici aflați în Colonia de muncă Periprava. Potrivit anchetatorilor, din documentele studiate a reieșit faptul că în perioada menționată au decedat 103 deținuți.

Următorul termen a fost programat pentru data de 29 martie 2017.

Judecarea pe fond a dosarului lui Ioan Ficior a început pe 28 aprilie 2015 în urma unei sesizări formulate de Institutul de Investigare a (IICCMER).

Acesta este cel de-a doilea caz de trimitere în judecată a unui fost comandant de penitenciar din perioada comunistă după cel al lui Alexandru Vișinescu, condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni împotriva umanității prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din 10 februarie 2016, aflat deja în închisoare.