ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Justiției urmează să reia procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror general al României, a confirmat, agenției Agerpres, ministrul Tudorel Toader.

Decizia a fost luată după ce comisia condusă de Tudorel Toader i-a respins pe cei patru procurori care și-au depus candidatura - Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea și Daniel Horodniceanu.

Astfel, trei candidați, Daniel Horodniceanu, Gabriela Scutea și Marian Drilea, au depus la Ministerul Justiției dosare incomplete, însă au primit termen câteva zile să aducă documentele care lipseau.

În timpul interviurilor desfășurate miercuri la sediul Ministerului Justiției, Tudorel Toader a avut un schimb de replici cu Augustin Lazăr, căruia i-a reproșat, printre altele, trecutul profesional.

„Atât eu, cât și dumneavoastră am exercitat înainte de 1989 funcția de procuror, dar eram la început de carieră, eram foarte tineri și încercam să ne dăm seama cu ce se ocupa instituția. În mod cert, niște procurori tineri nu făceau decât să respecte cadrul legal", a răspuns Lazăr.

„În trecutul meu profesional se poate uita oricine", a adăugat Toader, în timp ce Lazăr a replicat: „Și în al meu!".

Un alt candidat, Marian Drilea, a susținut că nu există nicio imixtiune externă în activitatea Secției de investigare a magistraților, subliniind că trebuie alocate resurse materiale și personal pentru buna funcționare a acestei secții.

„O să mă refer la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, pentru că este o secție nou-înființată și care a stârnit numeroase controverse. În primul rând, mă văd nevoit să subliniez garanțiile legale care sunt oferite prin constituirea acestei secții, pentru că ea este constituită din procurorii care sunt desemnați de plenul CSM și nu consider că există nicio imixtiune din partea altor forțe externe, de orice natură, din partea altor instituții sau autorități. Pentru că magistrații nu pot fi mai presus de lege și trebuie să răspundă pentru fapte cu caracter penal, consider că, atâta vreme când Curtea Constituțională a validat înființarea acestei secții, ea va trebui susținută cu numărul de personal necesar, cu resurse materiale, pentru a-și putea desfășura activitatea în bune condiții", a declarat Drilea la interviu.