Aglomerație mare în ultima zi în care se mai puteau depune candidaturi pentru postul de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. 

Florentina Mirică, procuror-șef serviciu la Secția de combatere a corupției din cadrul DNA, a fost prima persoană care și-a depus candidatura. Procuroarea a instrumentat dosare controversate, afirmă Cotidianul. Printre acestea se numără și cel al lui Gabriel Oprea, fost ministru de interne. În dosarul în care este investigat Gabriel Oprea, dar și fostul ministru de Interne Petre Tobă și fostul șef al Direcției de Informație și Protecție a MAI, Florentina Mirică a fost și cercetată disciplinar, fiind acuzată că a divulgat date confidențiale din dosar.

Kovesi a însoțit-o de mai multe ori pe Mirică la audierile din cadrul CSM.

Pe 27 iunie, secția pentru procurori a CSM a decis respingerea acțiunii disciplinare formulate de Inspecția Judiciară contra Florentinei Mirică.

Marius Iacob, procuror-șef adjunct al DNA și-a depus și el candidatura pentru șefia instituției. 
Fostul prim procuror-șef adjunct al Parchetului General, Marius Iacob, a devenit procuror-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție în iulie 2013, fiind propus de ministrul justiției de la acea dată, Robert Cazanciuc. 

Marius Iacob și-a început cariera în 1994, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București. Printre dosarele pe care le-a instrumentat se numără dosarul Maternității Giulești, unde trei bebeluși au murit într-un incendiu, dosar finalizat cu mai multe condamnări definitive. Tot el a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv.

Dosarele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu au fost și ele instrumentate de Marius Iacob, la fel celebrul caz al Elodiei Ghinescu, avocata dispărută fără urmă.
 
Ultima intrare de pe listă este Cristian Lazăr, procuror șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.  Lazăr a fost propus pentru această funcție în octombrie 2015 de ministrul Justiției de atunci, Robert Cazanciuc și este magistratul care a respins contestația la rezoluția de neîncepere a urmăririi penale în cazul de plagiat al lui Victor Ponta.

La ora 16:00 se încheie termenul limită pentru depunerea candidaturilor. Reamintim că postul de șef al DNA a devenit vacant după ce Laura Codruța Koveși a fost revocată din funcție de președintele Iohannis.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews