ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aglomerație mare în ultima zi în care se mai puteau depune candidaturi pentru postul de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. 

Florentina Mirică, procuror-șef serviciu la Secția de combatere a corupției din cadrul DNA, a fost prima persoană care și-a depus candidatura. Procuroarea a instrumentat dosare controversate, afirmă Cotidianul. Printre acestea se numără și cel al lui Gabriel Oprea, fost ministru de interne. În dosarul în care este investigat Gabriel Oprea, dar și fostul ministru de Interne Petre Tobă și fostul șef al Direcției de Informație și Protecție a MAI, Florentina Mirică a fost și cercetată disciplinar, fiind acuzată că a divulgat date confidențiale din dosar.

Kovesi a însoțit-o de mai multe ori pe Mirică la audierile din cadrul CSM.

Pe 27 iunie, secția pentru procurori a CSM a decis respingerea acțiunii disciplinare formulate de Inspecția Judiciară contra Florentinei Mirică.

Marius Iacob, procuror-șef adjunct al DNA și-a depus și el candidatura pentru șefia instituției. 
Fostul prim procuror-șef adjunct al Parchetului General, Marius Iacob, a devenit procuror-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție în iulie 2013, fiind propus de ministrul justiției de la acea dată, Robert Cazanciuc. 

Marius Iacob și-a început cariera în 1994, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București. Printre dosarele pe care le-a instrumentat se numără dosarul Maternității Giulești, unde trei bebeluși au murit într-un incendiu, dosar finalizat cu mai multe condamnări definitive. Tot el a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv.

Dosarele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu au fost și ele instrumentate de Marius Iacob, la fel celebrul caz al Elodiei Ghinescu, avocata dispărută fără urmă.
 
Ultima intrare de pe listă este Cristian Lazăr, procuror șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.  Lazăr a fost propus pentru această funcție în octombrie 2015 de ministrul Justiției de atunci, Robert Cazanciuc și este magistratul care a respins contestația la rezoluția de neîncepere a urmăririi penale în cazul de plagiat al lui Victor Ponta.

La ora 16:00 se încheie termenul limită pentru depunerea candidaturilor. Reamintim că postul de șef al DNA a devenit vacant după ce Laura Codruța Koveși a fost revocată din funcție de președintele Iohannis.