ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tribunalul Arad a respins cererea hackerului român Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub numele „Guccifer”, prin care acesta solicita contopirea pedepsei aplicate de instanța americană cu pedeapsa aplicată de instanța din România. Acesta trebuie să execute 11 ani și 4 luni de închisoare.

 Judecătoarea de caz a a respins toate cererile formulate de arădeanul Marcel Lazăr Lehel, care a acționat cu numele „Guccifer”, prin care acesta solicita ca perioada petrecută în închisoare în Statele Unite ale Americii (SUA), în 2016, să-i fie dedusă din pedeapsa pe care o are de executat, iar pedepsele aplicate în SUA și România să fie contopite, magistratul respingând și cererea de a-i recunoaște în România pedeapsa aplicată de un magistrat din Alexandria, Virgina, Statele Unite ale Americii.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată în termen de trei zile de la comunicare.

Marcel Lazăr Lehel a apărut, marți, în fața Tribunalului Arad, în procesul în care cere deducerea perioadei cuprinse între lunile martie și octombrie din 2016, când a fost extrădat în SUA pentru ancheta în care era acuzat că a spart conturile de e-mail ale mai multor oficiali americani.

 Lehel a cerut și contopirea pedepsei de 4 ani și 4 luni de închisoare pronunțată de către un judecător din Alexandria, Virginia, SUA, cu pedeapsa de 7 ani pronunță de către Tribunalul București, într-un alt caz în care așa-numitul „Guccifer” a fost condamnat pentru că a spart conturile de e-mail ale mai multor persoane publice din România.

Judecătoarea de caz de la Tribunalul Arad a decis să respingă solicitarea care privea modificarea pedepsei prin deducerea perioadei petrecută în SUA și să respingă și cererea de recunoaștere a sentinței pronunțată de magistratul din Alexandria, Virginia, Statele Unite ale Americii. Pentru că sentința de condamnare din SUA nu a fost recunoscută de către o instanță din România, a fost respinsă, implicit, și cererea de contopire a pedepselor din SUA și România.

În aceste condiții, Marcel Lazăr Lehel are de executat 11 ani și 4 luni de închisoare, iar perioada în care a fost în custodie este considerată suspendarea executării pedepsei și nu i se deduce din pedeapsele primite.

Marcel Lazăr Lehel este obligat, potrivit deciziei date de Tribunalul Arad, să plătească și suma de 400 lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

„În baza art. 585 Cod procedură penală respinge cererea precizată și formulată de petentul-condamnat (…) privind modificarea pedepsei aplicate prin sentința penală nr. (...) a Tribunalului București, Secția I Penală, definitivă prin nerecurare la data de (…). În tem. art. 130 și urm. din Legea nr. 302/2004 respinge cererea de recunoaștere a sentinței penale nr. (…) a Tribunalului Districtual Statele Unite- Districtul de Est Virginia- Divizia Alexandria pronunțată împotriva petentului (…)", se arată într-un comunicat de presă al Tribunalului Arad.