Ordonanța de Urgență dată de Guvernul României pentru schimbarea Legilor Justiției va fi parțial modificată, în urma consultărilor desfășurate luni la Palatul Victoria între premierul Viorica Dăncilă, ministrul Justiției, Tudorel Toader, președinta C.S.M., Lia Savonea, și reprezentanții asociaților de judecători și procurori.

Ministrul Justiției a anunțat abrogarea articolului 54 din O.U.G. 7/2019, care statua că și judecătorii pot deveni procurori-șefi, înființarea unui mecanism de dialog între Legiuitor și Consiliul Superior al Magistraturii (care va primi spre analiză și avizare proiectele de acte normative cu 5 zile înainte de publicarea lor), și uniformizarea salariilor specialiștilor I.T. din sistemul judiciar, informează Agerpres și România Actualități.

„Principalele soluții asupra cărora de comun acord am convenit se referă în primul rând la instituirea unui mecanism de dialog, astfel încât C.S.M., cel care dă avize consultative în problemele de modificare a legilor justiției, pe de o parte, Guvernul, pe de altă parte (dacă e vorba de ordonanță), vom încheia un memorandum, astfel încât fiecare proiect de act normativ propus de către Guvern, dincolo de transparența decizională, să ajungă să fie transmis la C.S.M. cu cel puțin 5 zile înainte pentru a putea fi analizat, dezbătut și avizat", a afirmat Tudorel Toader, precizând referitor la abrogarea art. 54 din O.U.G. 7 că „Articolul 54 este acela care permite unui judecător să devină procuror-șef dintre cei de la Parchetul General, pe care îi numește președintele prin decret, la propunerea ministrului. (...)Am propus și am convenit (...) la dezbaterea de astăzi, să abrogăm complet articolul 54. Asta înseamnă că se revine la reglementarea anterioară, că procuror de rang înalt pot fi doar procurorii care îndeplinesc condițiile legii și procedura cu interviul de selecție și propunere de la ministrul Justiției și să îi numească președintele republicii prin decret prezidențial. Abrogând articolul 54, se abrogă implicit și prevederea care mută competența de la Secția de procurori la plenul C.S.M., prin urmare, procurorii aceia care vor dori să devină de rang înalt vor fi evaluați la Ministerul Justiției, vor primi avizul de la C.S.M., de la Secția de procurori (un aviz consultativ), după care ministrul va propune președintelui să îi numească procurori de rang înalt”.

Modificările menționate vor fi incluse într-un proiect de ordonanță de urgență, transmis până vineri către Consiliul Superior al Magistraturii, urmând ca săptămâna viitoare să fie retrimis Guvernului pentru dezbatere și adoptare.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews