ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va publica, marți, procedura și graficul de numire, precum și dosarul de candidatură al procurorului general Augustin Lazăr, informează Televiziunea Română.

„Voi prezenta procedura și graficul de numire a celui care ocupă postul de procuror general. Mâine voi face public și conținutul dosarului de candidatură. Pentru a observa eventualele neconcordanțe, preferabil ar fi să cunoaștem și conținutul dosarului pe baza căruia a fost aprobat și semnat decretul de învestitură. În mod normal, dosarele de la MJ, CSM și Cotroceni trebuie să aibă un conținut identic!", a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Săptămâna trecută, el a declanșat procedura de revocare din funcție a procurorului general al României, Augustin Lazăr.

În raportul privind activitatea managerială a procurorului general se precizează că președintele Klaus Iohannis nu ar fi verificat regularitatea procedurii de numire a lui Augustin Lazăr, propunerea fiind făcută de ministrul Justiției de la acea dată cu nerespectarea prevederilor legale.

„Nu cunoaștem dacă motivul acestei scăpări are vreo legătură cu faptul că în dosarul de candidatură al actualului procuror general era tocmai o rezoluție de clasare care privea președintele României în funcție", se menționează în raport.

CSM susține că în dosarul de candidatură al lui Lazăr nu există o rezoluție de clasare ce îl viza pe Iohannis.

Augustin Lazăr a solicitat Direcției resurse umane și organizare din cadrul CSM să i se elibereze o copie a „rezoluției de clasare care privea președintele României în funcție", document ce s-ar fi aflat la dosarul din 2016 cu propunerea de numire a sa în funcție.

„Urmare a adresei dumneavoastră, vă aducem la cunoștință că în urma verificării documentației atașate la lucrarea noastră (...) (având ca obiect avizarea propunerii ministrului Justiției de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia), nu a fost identificat niciun document cu obiectul invocat în solicitarea dumneavoastră", se arată în documentul transmis de CSM lui Augustin Lazăr.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că nu renunță la procedura de revocare a actualului procuror general al României, Augustin Lazăr.

„Nu renunț la procedura de revocare a actualului procuror general. Este de observat și abordarea diferită de la Palatul Cotroceni - cererea de revocare 'nu este oportună politic/nu este oportună' spre deosebire de cererea de revocare 'este inadecvată' !!!", scria Toader luni, pe Facebook, într-un post scriptum la o postare anterioară.