ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi,  Asociația Colectiv pentru Viitor a depus la Judecătoria Sectorul 4 București o contestație împotriva Hotărârii nr. 3/13.04.2016 privind admiterea candidaturii lui Popescu Cristian - Victor, emisă de Biroul Electoral de Circumscripție nr 4 - Sector 4. Ieri, Cristian Popescu Piedone și-a depus candidatura la funcția de primar al sectorului 4, cererea fiindu-i acceptată.

„Învederem, Onorată Instanță”, spun victimele din Colectiv în contestația depusă, „faptul că Popescu Cristian - Victor Piedone, funcționar public, primar al Sectorului 4 București la data săvârșirii faptelor, în speță evenimentele tragice de la Clubul Colectiv din data de 30.10.2015, este cercetat în stare de libertate în dosarul nr.909/P/2015, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de abuz în serviciu (...), cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale primăriei Sector 4 București și a două infracțiuni de fals intelectual (...).

Astfel, prin încălcarea atribuțiilor de diligență în autorizarea unităților de alimentație publică, a aprobat, semnat și emis, în ianuarie 2015 două acorduri și două autorizații de funcționare pentru două spații comerciale cu destinația de club și restaurant, deși nu exista autorizarea obligatorie privind securitatea la incendiu, determinând obținerea pentru altul a unui folos necuvenit, vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Primăriei Sector 4 București.

Vă aducem la cunoștință faptul că  au fost depuse, în perioada noiembrie 2015 -februarie 2016, 119 cereri scrise de constituire de parte civilă, întemeiate pe faptul că îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciul de către Popescu Cristian-Victor Piedone în legătură cu regimul de acordare a autorizațiilor de funcționare a clubului Colectiv a favorizat urmările rezultatului dezastruos, adică decesul a 64 de persoane. 

Am arătat în cererile depuse în dosarul nr. 909/P/2015 că, în situația în care Popescu Cristian-Victor Piedone și-ar fi îndeplinit în mod corect atribițiile de serviciu, Clubul Colectiv nu ar fi avut autorizație de funcționare în lipsa măsurilor necesare pentru prevenirea incendiilor, și poate toți părinții, astăzi îndoliați, s-ar fi pregătit de sărbătorile pascale avându-și aproape copiii, așa cum Popescu Cristian-Victor Piedone anunță pe toate canalele media, cu fiecare ocazie ce se ivește, inclusiv la depunerea candidaturii venind însoțit de cei doi copii ai săi. 
 
Readucem în atenția dumneavoastră și declarațiile domnului Popescu Cristian - Victor Piedone din perioada imediat următoare tragicului eveniment de la Clubul Colectiv, prin care acesta afirma ca se va retrage din viața politică.

Având în vedere că demisia sa din funcția de primar a avut loc pe fondul dramei petrecute la Clubul Colectiv, respectiv una dintre cele mai mari catastrofe cu aflux masiv de arși din istoria nu doar națională, ci și internațională recentă, nu credem că Popescu Cristian - Victor Piedone mai poate executa o funcție prin care să fie responsabil de siguranța zilnică a unui număr atât de mare de cetățeni, cum este cazul Sectorului 4 al Capitalei. 
 
Un candidat pentru funcția de primar în această perioadă, post - Colectiv, trebuie să fie o persoană asupra căreia să nu planeze nicio umbră legată de conduita morală, civică și, mai ales, o persoană care să nu lezeze prin candidatura sa memoria celor 64 de victime ale incendiului și nici să nu adâncescă suferința supraviețuitorilor sau a familiilor, prietenilor, apropiaților celor care au avut de suferit în urma acestei tragedii. 

Or, conform art. 62 alin. 1 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, cu modificările și completările ulterioare, primarul este reprezentantul legal al Primăriei sector 4 în relațiile cu terții și reprezintă instituția în procesele penale și civile intentate împotriva acesteia, calitate pe care Popescu Cristian - Victor Piedone nu ar putea să o exercite raportat la dosarul nr.909/P/2015. Precizăm faptul că prin instituția Primarului se răspunde la toate solicitările privind dosarul nr.909/P/2015. Astfel, prin semnătura Primarului, Primaria Sector 4 s-a constituit parte vătămată în dosarul nr.909/P/2015 și respectiv, parte civilă cu suma de 100 milioane euro, reprezentând prejudiciu de imagine adus instituției primarului sector 4.

Având în vedere cele de mai sus, solicităm admiterea cererii astfel cum a fost formulată, anularea Hotărârii nr. 3/13.04.2016 privind admiterea candidaturii la funcția de primar al sectorului 4 al municipiului București a domnului Popescu Cristian - Victor Piedone emisă de Biroul Electoral de Circumscriptie nr 4 - Sector 4 și, pe cale de consecință, respingerea candidaturii lui Popescu Cristian - Victor Piedone.”

Ȋntr-un mesaj lansat în spațiul virtual, se face apel ca și alte victime sau rude ale celor decedați în incendiul din Colectiv să depună contestații similare; termenul legal până la care acest lucru poate fi făcut expiră mâine, 15 aprilie, ora 17:00.