ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A IV-a ediție a festivalul-concurs de colinde tradiționale românești „E vremea colindelor!” se va desfășura sâmbătă, 14 decembrie, între orele 11:00-15:00, la Biserica Toma Cozma din Iași. În același timp și cu același titlu, va fi vernisată o expoziție de pictură naivă, alcătuită din lucrări ale copiilor participanți.
 
Totodată, Parohia Toma Cozma a reluat, pentru a XVI-a oară consecutiv, cursul gratuit de colinde, adresat publicului de toate vârstele, care se va încheia prin concertul „Să ne bucurăm de Domnul!”, susținut de cursanții coordonați de teologul și cantorul Ionuț Andrei Bodai, la biserică, joi, 19 decembrie, de la ora 18:00, potrivit Basilica.ro

Anul acesta, la ediția a IV-a a Festivalului „E vremea colindelor!” vor concura elevi de la mai multe instituții de învățământ ieșene. Pe parcursul primelor 3 ediții, activitatea s-a desfășurat doar la nivel local, în satul Ruginoasa, sub coordonarea prof. Ana-Maria Bodai, prof. Maria Nicoleta Rotariu de la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza Ruginoasa” și prof. Marinela Ursache de la Școala Profesională Tătăruși, în pateneriat cu pr. Nicușor Olariu de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” - Ruginoasa și pr. Petru Ursache de la Biserica „Sfântul Nicolae”- Tătăruși.

„Scopul acestui tip de concurs este acela de a încuraja și implica tânăra generație în păstrarea, transmiterea, promovarea și conservarea colindelor autentice cu valoare artistică, precum și de a favoriza un schimb de experiență între comunitățile din zona municipiului Iași. În acest an, ediția a IV-a a festivalului-concurs va avea onoarea de a fi găzduită de  Biserica Toma Cozma din Iași. Adresăm cu această ocazie, mulțumirile noastre părintelui paroh Mihai Mărgineanu”, a declarat Ana-Maria Bodai, profesor de religie, unul dintre coordonatorii proiectului. 

„Am primit cu drag propunerea și am semnat acordul de parteneriat cu Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Ruginoasa pentru a oferi organizatorilor spațiul adecvat și a asigura logistica pentru desfășurarea acestui concurs, cu încredințarea că va permite o mai bună popularizare, cunoaștere și aprofundare a bogatului tezaur de cântări și manifestări cu care românii din această zonă a țării înfrumusețează sărbătoarea Nașterii Domnului. Concursul îi va așeza în lumina reflectoarelor pe micuții colindători veniți din mediul rural, unde colindele și-au redobândit meritatul loc de frunte între tradițiile populare, dar deopotrivă și pe copiii din ambientul urban, unde cântarea colindelor a devenit un mod de a spori comuniunea și bucuria în spațiul social”, a afirmat preotul Mihai Mărgineanu de la Biserica Toma Cozma din Iași.

Comisia de jurizare va fi compusă din membri avizați în domeniul muzicii bisericești, asigurând obiectivitatea și transparența impusă de regulamentul proiectului educațional.

Biserica Toma Cozma din Iași, important monument istoric construit în anul 1807, pe coasta vestică a dealului „Muntenimii” (mai târziu „mahalaua Păcurarilor”) de banul Toma Cozma și soția sa Ecaterina, are două hramuri: Sfântul Apostol Toma (Hramul mare - sărbătorit în Duminica Tomei) și Sfânta Mare Muceniță Ecaterina (Hramul mic – 25 noiembrie), corespunzătoare prenumelor celor doi ctitori principali ai sfântului lăcaș. Acestora li s-a alăturat, Maria Apostol Anastasiu Ketreanca, văduva unui grec descendent din familie de călugări, Apostol Anastasiu, așa cum rezultă din pisania aflată pe peretele de vest al bisericii. Mai multe detalii despre viața comunității parohiale ieșene pot fi găsite pe pagina web și pe cea de socializare a acesteia.