ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 100 de persoane, printre care rudele victimelor lui Gheorghe Dincă din Caracal, au participat la „Marșul Dreptății și al Adevărului”, organizat de Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu. Protestatarii s-au adunat sâmbătă, la ora 14:00, în Piața Constituției din București. Ei au pornit în marș, pe carosabil, spre sediile DIICOT și MAI. În afară de cauza femeilor care au căzut victime traficului de persoane și exploatării sexuale, manifestanții au pomenit și cazul minorilor traficați în dosarul Țăndărei și cazul pădurarului Liviu Pop din Maramureș ucis de hoții de lemne, deși apucase să sune la 112.

Cei care s-au alăturat marșului organizat de Alexandru Cumpănașu, printre care și membrii familiilor Măceșanu și Melencu, au purtat pancarte cu lozinci, portrete cu Alexandra și Luiza, steaguri tricolore, buchete de flori. La un moment dat, toți cei prezenți au rostit rugăciunea „Tatăl nostru”. În rest, ei au scandat mesaje precum: „Singura soluție, înc-o revoluție!”, „România, Trezește-te!”, „Vrem dreptate!”, „Procurorii să răspundă!”, „Procurori de la DIICOT, dați-vă demisia-n bloc!”, „Românii nu sunt proști!”, „Ieșiți din casă dacă vă pasă!”, „Veniți cu noi ca-n 22!”, „Mii de fete traficate, de DIICOT neapărate!”, „Alexandra va veni, procurorii vor plăti!”, „Demisia!”, „112 nu a fost cu noi” ș.a.

De la portavoce, Alexandru Cumpănașu a transmis revendicările pe care le are față de reprezentanții instituțiilor care au avut legătură cu tragedia de la Caracal. Unchiul Alexandrei Măceșanu îi solicită procurorului general al României să infirme rechizitoriul întocmit de DIICOT, care susține teza uciderii celor două adolescente din județul Olt, să îi schimbe pe procurorii care au instrumentat dosarul și să numească alți procurori, care să înceapă cercetări pentru infracțiunea de trafic de persoane.

„Îi cer procurorului general al României, d-l Bogdan Licu, să infirme rechizitoriul pe care îl va înainta DIICOT-ul. Dacă nu vrea să rămână în istoria Poporului Român ca procurorul general care a distrus instituțiile Statului Român, să infirme acest rechizitoriu în bătaie de joc al procurorilor DIICOT! D-le Licu, vă știu un om cinstit, dacă vreți să rămâneți cinstit, nu ascultați ordinele nimănui, infirmați acest rechizitoriu! (...) Rechizitoriul DIICOT nu are probe care să susțină moartea Alexandrei și Luizei. Îi cer d-lui procuror general să infirme acest rechizitoriu și să îl trimită înapoi la DIICOT și să schimbe procurorii de caz, pentru că are această putere. De două ori am cerut recuzarea procurorilor de caz, să pună procurori capabili care să investigheze traficul de persoane, există foarte multe dovezi pe care le-am depus noi, ca familii, cu privire la traficul de persoane. De aceea îi cerem cu toții d-lui procuror general să se uite cu mare atenție în acest rechizitoriu, să îl infirme și să îl întoarcă la DIICOT cu alți procurori, iar pe aceștia să-i demită, să-i schimbe, pentru că avem suficiente dovezi că acești procurori nu și-au făcut treaba, că și-au făcut-o defectuos, nu au administrat probe care erau vitale pentru acest dosar, deci există argumente juridice extrem de temeinice pentru această cerere, nu doar emoționale”, a declarat sâmbătă Alexandru Cumpănașu, la marșul de protest organizat de el pe străzile Capitalei.  

Totodată, el dorește sancționarea sau demiterea lucrătorilor de la 112 și a polițiștilor care au îngreunat descinderea și pătrunderea în domiciliul lui Gheorghe Dincă din Caracal.

„Să nu uităm cu toții că ne-am trezit la viață atunci când Alexandra a sunat la 112. Rușine celor care au pus-o la colț pe Alexandra și astăzi sunt la serviciu! Nici unul de la 112 nu a fost dat afară. Niște criminali! Ne-ați luat dreptul la viață! Viața copiilor noștri e mai importantă decât orice! Îi cer ministrului de Interne, care este de bună credință, să ia măsuri administrative ca acești oameni să plătească financiar și disciplinar. Dar, mă întreb, oare cum mai dorm noaptea acești ticăloși, când au apărat pe Dincă în loc s-o apere pe Alexandra? Ce-o fi în sufletul lor?”, a adăugat Cumpănașu.

Unchiul Alexandrei le mulțumește preoților care au făcut rugăciuni pentru cele două victime ale inculpatului de la Caracal, dar își exprimă mâhnirea față de conducerea B.O.R., care nu s-ar fi implicat suficient pentru susținerea națională a familiilor îndurerate.  

„Bisericile din România au făcut rugăciuni pe cont propriu, s-au rugat preoții, dar conducerea BOR, deși am vorbit personal cu Patriarhul Daniel, nu a făcut niciodată nici un gest față de aceste două copile. Nu-l acuză nimeni de nimic, doar îi cerem să fie acel patriarh care să înțeleagă durerea acestor familii și, prin rugăciuni, prin toți preoții pe care îi are în țară, care pot să se roage pentru acești copii, să o facă! Pentru că din partea patriarhului nu am văzut niciun semn. Nu este o acuzație, este un îndemn. Nu poți să tratezi cu indiferență o dramă națională, a unor sute de mii de copii traficați. De aceea îi cerem patriarhului acest lucru și le mulțumim sutelor de preoți de afară și din țară care s-au rugat, care au fost alături de noi”, a opinat Alexandru Cumpănașu.

La rândul său, bunicul Luizei Melencu a cerut ca rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT să nu fie admis de judecătorii Tribunalului Olt, din cauză că pornește de la premisa uciderii celor două adolescente, insuficient probată, existând alte indicii că fetele ar fi fost traficate.

„Mă adresez instanței care va judeca la Tribunalul Olt să țină cont și să trimită înapoi dosarul, care nu conține nimic adevărat! Să se refacă dosarul, să refacă urmărirea penală! Judecătorii vor avea pe conștiință iară două fete, care n-au fost incinerate de Dincă! Înțelegeți că n-au fost incinerate de Dincă! Sunt probe concludente că oasele au fost plantate. Ar fi trebuit să existe urme pe oase, pe butoi, prin butoi, pe bijuterii, pe tot ce era, pe oasele pe care le-au scos ei! Nu există așa ceva! Plus că temperatura nu permitea așa ceva. Oasele au fost scoase de la cimitire și plantate acolo. O poezie scrisă de fricoși, nu se poate așa ceva!”, a afirmat la portavoce bunicul Luizei Melencu, una dintre victimele lui Gheorghe Dincă din Caracal.