ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Direcția de Cultură a județului Timiș a amendat Muzeul Banatului din Timișoara cu 10.000 de lei, după ce s-a autosesizat asupra stării în care se află Castelul Huniade și a recurs la un control.
 
Specialiștii au dat peste o situație mai mult decât alarmantă-  70% din bunurile arheologice nu sunt inventariate, lipsesc fișele analitice de evidență, actualizate cu fotografii și descriere amănunțită, depozitarea este necorespunzătoare. Situația este determinată și de starea în care se află clădirea centrală a muzeului.  

Ridicat între anii 1443-1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unei construcții din secolul al XIV-lea, Castelul Huniade este cea mai veche clădire atestată din Timișoara. Castelul, care găzduiește Muzeul Banatului, este de aproape zece ani în reparații.
 
Lucrările, oprite în numeroase rânduri, nu au reușit nici măcar să păstreze clădirea în stare de conservare. Ploile torențiale de la sfârșitul lunii iunie pur și simplu au inundat partea superioară a castelului și au produs infiltrații puternice până la parter. Conducerea muzeului susține că va contesta amenda și va încerca să remedieze în cel mai scurt timp situația.