ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) va verifica modul în care au fost montate niște ferestre din tâmplărie PVC la Biserica Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” Curtea de Argeș, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Conform sursei citate, Biserica Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” Curtea de Argeș face parte din ansamblul Mănăstirii Argeșului. Din anul 2005, Biserica este inclusă în Programul Național de Restaurare, cu lucrări de înlocuire a învelitorii metalice, de curățare a zidurilor exterioare și de refacere a frescei.

„În timpul acestor lucrări de restaurare au fost montate, în interiorul bisericii, la ușa de acces și la ferestrele din pronaos, protecții de geam termopan, cu tâmplărie PVC, de culoare neutră (maro), reversibile (fixate cu spumă poliuretanică). Protecțiile dublează geamurile originale și ușa metalică de acces, împotriva prafului și intemperiilor. Montarea acestor protecții s-a făcut fără avizul Ministerul Culturii și Identității Naționale. În urma repetatelor inspecții la monument, reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură Argeș a constatat că protecțiile nu afectează aspectul exterior al monumentului, volumetria sau fresca bisericii, iar înlăturarea lor se poate face fără a deteriora monumentul”, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Culturii.

Direcția județeană pentru Cultură Argeș a notificat Episcopia Argeșului și Muscelului în această privință, punându-i-se în vedere ca, la terminarea lucrărilor de restaurare exterioară, protecțiile să fie demontate, arată sursa citată.

Lucrările de restaurare ar trebui să se încheie în această toamnă.

„Ministerul Culturii și Identității Naționale va trimite o echipă pentru a verifica activitatea Direcției Județene pentru Cultură Argeș și pentru a constata dacă, în urma acestui episod, se impun sau nu sancțiuni”, conchide sursa menționată.

În spațiul public au apărut, în ultimele zile, informații conform cărora Mănăstirea Curtea de Argeș ar fi fost modernizată folosindu-se geamuri de tip PVC, motiv pentru care ar putea fi exclusă de pe lista potențialelelor obiective UNESCO.