ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Restauratorul Filip Petcu a fost sancționat cu „avertisment scris” de către Directorul Muzeului de Artă din Timișoara, Victor Neumann. Decizia vine după ce Petcu a explicat într-un articol de pe siteul ActiveNews despre faptul că actualul șef al instituției, Victor Neumann, ar bloca o investiție într-un laborator de restaurare.

Mai precis, prin decizia din 17 decembrie, lui Filip Petcu i se reproșează că „interviul/informațiile/susținerile furnizate jurnalistei Melania Cincea din articolul „Un nou scandal la Muzeul de Artă Timișoara din ziarul Timpolis și apărut pe platforma timpolis.ro în data de 14.11.2018”, dar și trimiterea de sesizări către autorități „cu încălcarea ierarhiei instituționale” sau redactarea unei petiții pe siteul petițiionline.com, disponibilă aici
 
Cu alte cuvinte, directorului Victor Neumann i-au trebuit peste 30 de zile să realizeze că articolul din 14 noiembrie din Timpolis ar constitui „o problemă”.  
 

 

De la ce a pornit totul?
 
Mai precis, în 2018, instituția a obținut autorizarea primului laborator de restaurare din vestul țării pentru Muzeul de Artă Timișoara. În martie consilierii județeni votaseră un proiect de investiții în Laborator în sumă den 492.000 de lei, pentru demararea primei etape, „respectiv echiparea acestuia cu sisteme de exhaustare si alte aparate indispensabile pentru un bun parcurs al intervențiilor de restaurare, care să protejeze totodată restauratorii la locul de muncă”.

Tot anul 2018 s-a pierdut din punctul de vedere al investiției respective, deși președintele CJ Timiș, Dobra Călin, a promis că lucrările vor fi demarate în octombrie.

Mai mult,  Filip Petcu a reușit să convingă 111 specialiști în restaurare și conservare să-l sprijine în demersul său și să semneze un memoriu prin care se arată importanța acestei investiții pentru Timișoara.

„Considerăm că demersul colegului nostru, domnul Filip A. Petcu, este pe deplin justificat și important pentru patrimoniul cultural-artistic românesc, ai cărui beneficiari suntem noi, cei de astăzi, dar și urmașii noștri. De aceea, răspundem ferm apelului său, împărtășind aceleași idealuri și fiind solidari cu domnia sa. În calitatea de membri ai comunității științifice muzeale, considerăm ca o datorie de suflet să susținem și să încurajăm acest proiect, pentru asigurarea unui cadru eficient de funcționare a Muzeului de Artă Timișoara.

Convinși că veți fi alături de noi, solicităm respectuos susținerea dumneavoastră pentru a implementa cu succes, în cel mai scurt timp posibil, proiectul de investiție al colegilor din cadrul Muzeului de Artă Timișoara, spre a nu se pierde suma alocată!”, se menționează în memoriul semnat de cei 111 specialiști.

De altfel, de acest laborator de restaurare ar beneficia toate bisericile și instituțiile de cultură care au patrimoniu de restaurat,  dar acest lucru nu se întâmplă „din pricina refuzului d-lui manager, prof. univ. dr. Victor Neumann, care a cerut redistribuirea banilor către alte instituții, deoarece domnia sa consideră că această investiție nu este oportună pentru muzeu și laborator, și implicit nici pentru municipiul Timișoara, care va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021”, după cum scria ActiveNews pe 23 noiembrie.